top of page
Marble Surface

Miksi ja miten coaching toimii elämäntapamuutoksessa

Käytän sekä sanoja coaching että valmentaminen, sillä jälkimmäinen sana ei kuvaa täysin sitä, mitä coaching on. Coachingille ei ole oikein istuvaa suomennosta. Se kuitenkin eroaa hyvin paljon siitä, mitä valmentamiseksi yleensä mielletään.

Miten coaching eroaa muista hyvinvointialan toimijoista? Coaching keskittyy siihen, miten haluttuun lopputulemaan päästään. Se on asiakkaan toteutuneen suorituksen ja asiakkaan potentiaalin välisen kuilun poistamista.

 

Coachin esittämien voimakkaiden, avoimien kysymysten ja intuition avulla asiakas löytää vastaukset sisimmästään, ei ulkopuolelta. Sen sijaan, että neuvoisin mitä sinun pitäisi tehdä tai ajatella, sinä itse oivallat miten juuri sinun kannattaa tehdä tai edetä. Ja se on paljon, paljon voimakkaampaa ja voimaannuttavampaa, kuin yksikään neuvo!

 

Muutoksen tielle tulee monesti esteitä. Suurin este olet usein sinä itse. Coachina löydän, kunnioitan ja muutan sinun muutoksia vastustavat osasi. Ne osat, jotka pistävät vastaan, ehkä sabotoivat ja ennen kaikkea estävät sinua käyttämästä koko potentiaaliasi. Rohkaisen sinua kasvamaan ja venymään tavoilla, joita et ole edes pitänyt mahdollisena.

 

Kun kamppailet haasteidesi kanssa yksin, yleensä jäät jumiin etkä tiedä, mistä löytäisit kaipaamasi vastaukset. Coachina voin auttaa sinua etsimään vastauksia paikoista, joita et olisi koskaan ajatellutkaan.

 

Kuvitellaan vaikka hetki se ehkä tuttu tilanne, että etsit kadonneita kotiavaimiasi. Olet omasta mielestäsi kolunnut joka paikan, ne eivät ole missään! Tarkistat uudelleen samat paikat, mutta tuloksetta. Vasta kun lakkaat etsimästä tai joku muu auttaa sinua etsimään, näet taas ne paikat, jotka olit jättänyt huomioimatta. Ehkä avaimet olivat aivan nenäsi alla koko ajan. Samalla tavalla jäämme usein jumiin päässämme niin, että näemme vain pienen osan siitä, mikä oikeasti on edessämme.

Elämäntapamuutoksissa coaching varmistaa sen, että muutos todella on pysyvä, ja suurin osa tästä on psykologiaa. Sillä ilman ajattelumallien, uskomusten ja arvojen käsittelemistä valitettavan harvoin muutos pysyy (esim. 5+ vuotta), vaan vanhat tavat tulevat takaisin. Elämäntapamuutosten onnistumisprosentti pitkällä tähtäimellä on hyvin pieni (5 - 15 %), mutta coachingin ja intuitiivisen syömisen avulla onnistumisen todennäköisyys kasvaa todella, todella paljon.

Käytän intuitiivisen syömisen lähestymistapaa valmennuksissani ja se tarkoittaa sitä, että opit syömään sisäisten signaalien ja viestien mukaan ilman rajoituksia. Intuitiivinen syöminen perustuu vahvasti tieteeseen ja kirjoitan siitä myös blogissani, mm. tässä postauksessa.

Minulla on asiakkaina naisia, joista osa on kamppaillut syömisen ja ruoan kanssa jopa vuosikymmenien ajan ja silti he ovat onnistuneet solmimaan rauhan ruoan kanssa ja oppineet intuitiivisen syömisen taidon. Koskaan ei ole liian myöhäistä päättää, että nyt on sinun vuorosi ottaa valta omasta elämästäsi takaisin. 

Coaching sopii erityisesti sinulle, jos olet valmis tutkimaan ja muuttamaan omia ajatusmallejasi. Sinulle, joka haluat oppia enemmän itsestäsi ja oikeasti saavuttaa unelmiasi. Intuitiivinen syöminen ja laihduttamisesta luopuminen nimittäin vapauttaa lopulta valtavan määrän aikaa ja energiaa sinulle tärkeisiin asioihin ja tavoitteisiin. 

Coaching elämäntapamuutoksessa

Useimmat meistä tietävät, tai luulevat tietävänsä, mitä meidän pitäisi tehdä saavuttaaksemme sen mitä haluamme, mutta emme kuitenkaan tee niitä tarvittavia asioita. Pyörittelemme niitä päässämme ja ajatuksemme kiertävät kehää ilman, että saisimme tehtyä päätöksen siitä, miten edetä. Erityisesti ravintoon liittyen tietoa ja keskenään ristiriitaista tietoa on valtava määrä, ja se saa vain päämme pyörälle. Muut ihmiset, toki hyvää tarkoittaen, yleensä neuvovat sen sijaan, että oikeasti kuuntelisivat. Coachin kanssa on mahdollisuus aidosti pohtia ja käsitellä asioita.

 

Pienin askelin eteneminen takaa sen, että muutokset ovat mahdollisimman helppoja ja johtavat pysyviin tuloksiin. Valmennusohjelmani muokkaantuu aina täysin jokaisen asiakkaan tarpeiden ja haasteiden mukaan. 

Unohdamme usein muutosta halutessamme sen, mikä on meille itsellemme tärkeää ja mielekästä, ja päädymme hakemaan vastauksia ulkopuolelta. Et kuitenkaan voi saavuttaa pysyviä tuloksia, jos et kiinnitä huomiota siihen, mitä sinä haluat elämältäsi ja kuka sinä haluat olla. Esim. jos olet vaihtelua ja matkustelua rakastava ihminen, rajoituksiin perustuvan ruokavalion noudattaminen ei vain voi toimia pysyvästi. Kun tiedostaa omat haasteensa ja vahvuutensa, on paljon helpompi onnistua. Keskityn valmennusohjelmissani myös asiakkaan arvojen kunnioittamiseen, sillä se on yksi vahvimmista elämäntapamuutoksen perustuksista.

Ilman ajattelutapojen ja uskomusten tarkastelua muutos voi tuntua pakkopullalta, mikä lopulta johtaa epäonnistumiseen.

Meillä kaikilla on rajoittavia uskomuksia. Esimerkiksi:

"Minulla ei ole tarpeeksi aikaa"

"Olen liian laiska"

"Minun täytyy rajoittaa syömisiäni"

"En ansaitse syödä koska olen lihava"

"Mitä jos epäonnistun taas?"

Mitä jos onnistut?

Puutun ohjelmissani rajoittaviin uskomuksiin ja siihen, mikä estää sinua saavuttamasta haluamaasi, kuten esimerkiksi kaikkien ruokien sallimista ja sitä, että uskallat päästää irti syömisen hallinnoimisesta. Uskomusten ja ajatusmallien muuttaminen on avainasemassa kun haluamme luoda uutta ja pysyvää tapaa elää onnellisina. Esim. ylempänä käytin pariin otteeseen sanaa "epäonnistuminen". Voimme kuitenkin tulkita asiat toisin:

"Ei ole epäonnistumista, on vain palautetta"

Yksinkertaisella muutoksella pystyy kääntämään tulkintansa jostakin tilanteesta oppimiskokemukseksi. Tämä ei tarkoita sitä, ettei saisi kokea kielteisiä tunteita, mutta se tarjoaa uuden näkökulman ja saa meidät jatkamaan silloinkin, kun muuten sättisimme itseämme tai luovuttaisimme. Ja nämä ovat asioita, missä coaching auttaa suuresti: uusien näkökulmien ja vaihtoehtojen saaminen.

Minä uskon sinuun myös niinä hetkinä, kun sinä et itse sitä tee. Valmentajana autan sinua olemaan paras versio itsestäsi, ja opit ohjelmieni myötä myös coachaamaan itse itseäsi eteenpäin silloin, kun elämä heittää eteesi haasteita.

Mitä seuraavaksi?

Alkukartoituksessa käymme läpi hyvinvointisi eri osa-alueita ja saat selkeyttä siihen, mikä sinua estää saavuttamasta haluamaasi. Samalla saat kokemuksen siitä, mitä tämä ehkä vielä vieraalta kuulostava "coaching" on. Alkukartoituksen kesto on n. 45 minuuttia. Varaa rohkeasti oma aikasi tästä. Tapaaminen ei sido sinua mihinkään.

Tulevaisuutesi 2.jpg
bottom of page