Miksi coaching on avain elämäntapamuutokseen?

Käytän sekä sanoja coaching että valmentaminen, sillä jälkimmäinen sana ei kuvaa täysin sitä, mitä coaching on. Coachingille ei ole oikein istuvaa suomennosta. Se kuitenkin eroaa hyvin paljon siitä, mitä valmentamiseksi yleensä mielletään.

Miten coaching eroaa muista hyvinvointialan toimijoista? Coaching keskittyy siihen, miten haluttuun lopputulemaan päästään. Se on asiakkaan toteutuneen suorituksen ja asiakkaan potentiaalin välisen kuilun poistamista.

 

Coachin esittämien voimakkaiden kysymysten ja intuition avulla asiakas löytää vastaukset sisimmästään, ei ulkopuolelta. Sen sijaan, että neuvoisin ja kertoisin, mitä sinun pitäisi syödä tai ajatella, sinä itse oivallat miten juuri sinun kannattaa tehdä tai edetä. Ja se on paljon, paljon voimakkaampaa ja voimaannuttavampaa, kuin yksikään neuvo tai kehotus!

 

Muutoksen tielle tulee monesti esteitä. Suurin este olet usein sinä itse. Coachina löydän, kunnioitan ja muutan sinun elämäntapamuutosta vastustavat osasi. Ne osat, jotka pistävät vastaan, ehkä sabotoivat ja ennen kaikkea estävät sinua käyttämästä koko potentiaaliasi. Rohkaisen sinua kasvamaan ja venymään tavoilla, joita et ole edes pitänyt mahdollisena.

 

Kun kamppailet haasteidesi kanssa yksin, yleensä jäät jumiin etkä tiedä, mistä löytäisit kaipaamasi vastaukset. Coachina voin auttaa sinua etsimään vastauksia paikoista, joita et olisi koskaan ajatellutkaan. Kuvittele, että etsit kadonneita kotiavaimiasi. Olet omasta mielestäsi kolunnut joka paikan, ne eivät ole missään! Tarkistat uudelleen samat paikat, mutta tuloksetta. Vasta kun joku muu auttaa sinua etsimään, näet taas ne paikat, jotka olit jättänyt huomioimatta. Ehkä avaimet olivat aivan nenäsi alla koko ajan.

 

Elämäntapamuutoksissa coaching varmistaa sen, että muutos todella on pysyvä, ja suurin osa tästä on psykologiaa. Sillä ilman ajattelumallien, uskomusten ja arvojen käsittelemistä valitettavan harvoin muutos pysyy (esim. 5+ vuotta), vaan vanhat tavat tulevat takaisin. Elämäntapamuutosten onnistumisprosentti pitkällä tähtäimellä on hyvin pieni (5 - 15 %), mutta coachingin ja ruokasuhteen parantamisen avulla onnistumisen todennäköisyys kasvaa todella, todella paljon! 

Miksi käyttää energiaansa ja vuosia, ellei vuoskymmeniä elämästään, ruoan ja itsensä kanssa kamppailuun, kun rauha on mahdollinen?

 

Coaching sopii erityisesti sinulle, joka haluat päästä eteenpäin. Olet ehkä kokeillut ravintosuunnitelmia ym. mutta palannut takaisin vanhoihin tapoihisi. Se on sinulle, joka tiedostat, että elämäntapamuutos on paljon syvällisempi, henkinen prosessi, kuin vain syömisten muuttaminen ja liikunnan lisääminen. Sinulle, joka haluat oppia enemmän itsestäsi ja oikeasti saavuttaa unelmiasi.

Coaching elämäntapamuutoksessa

Useimmat meistä tietävät, tai luulevat tietävänsä, mitä meidän pitäisi tehdä saavuttaaksemme sen mitä haluamme. Emme kuitenkaan tee niitä tarvittavia asioita. Pyörittelemme niitä päässämme ja ajatuksemme kiertävät kehää ilman, että saisimme tehtyä päätöksen siitä, miten edetä. Tietoa on valtava määrä. Sitä on niin paljon, että usein emme enää näe, mikä on tärkeintä. Lisäksi, elämäntapojen muuttaminen voi olla hyvin yksinäistä puuhaa, varsinkin jos ei ole ketään, joka siinä tukee. Ihmiset enemmän neuvovat sen sijaan, että oikeasti kuuntelisivat. Coachin kanssa sen sijaan on mahdollisuus aidosti pohtia ja käsitellä asioita.

 

Pienin askelin eteneminen takaa sen, että muutokset ovat mahdollisimman helppoja ja johtavat pysyviin tuloksiin. Keskitymme siihen miten pääsemme tavoitteeseen ja jaamme sen pienemmiksi palasiksi. Valmennusohjelmani muokkaantuu myös aina jokaisen asiakkaan tarpeiden mukaan. 

Unohdamme usein muutosta halutessamme sen, mikä on meille itsellemme tärkeää ja mielekästä, ja päädymme hakemaan vastauksia ulkopuolelta. Et kuitenkaan voi saavuttaa pysyviä tuloksia, jos et kiinnitä huomiota siihen, mitä sinä haluat elämältäsi ja kuka sinä haluat olla. Esim. jos olet vaihtelua ja matkustelua rakastava ihminen, rajoituksiin perustuvan ruokavalion noudattaminen ei vain voi toimia pysyvästi. Kun tiedostaa omat haasteensa ja vahvuutensa, on paljon helpompi onnistua. Valmennuksen avulla luomme uskoa kykyysi tehdä muutoksia ja vaikuttaa omaan elämääsi.

Pelkällä ruokavaliolla ja liikuntasuunnitelmalla ei luoda uutta elämäntapaa. Jos keskitymme ainoastaan tapojen muuttamiseen on todennäköistä, että vastoinkäymisten edessä palataan takaisin vanhaan. Tämän vuoksi keskityn valmennusohjelmissani myös asiakkaan arvojen kunnioittamiseen, sillä se on yksi vahvimmista elämäntapamuutoksen perustuksista.

Ilman ajattelutapojen ja uskomusten tarkastelua muutos voi tuntua pakkopullalta, mikä lopulta johtaa epäonnistumiseen.

Meillä kaikilla on rajoittavia uskomuksia. Esimerkiksi:

"Minulla ei ole tarpeeksi aikaa"

"Olen liian laiska"

"Minun täytyy rajoittaa syömisiäni"

"En ansaitse syödä koska olen lihava"

"Mitä jos epäonnistun taas?"

Mitä jos onnistut?

 

Puutun ohjelmissani rajoittaviin uskomuksiin ja siihen, mikä estää sinua saavuttamasta parasta mahdollista kehoasi ja mieltäsi. Uskomusten ja ajatusmallien muuttaminen on avainasemassa kun haluamme luoda uutta ja pysyvää tapaa elää onnellisina. Esim. ylempänä käytin pariin otteeseen sanaa "epäonnistuminen". Voimme kuitenkin tulkita asiat toisin:

"Ei ole epäonnistumista, on vain palautetta"

Yksinkertaisella muutoksella pystyy kääntämään tulkintansa jostakin tilanteesta oppimiskokemukseksi. Tämä ei tarkoita sitä, ettei saisi kokea kielteisiä tunteita, mutta se tarjoaa uuden näkökulman ja saa meidät jatkamaan silloinkin, kun muuten luovuttaisimme. Se, että söit illalla suklaalevyn tai pari ei johdukaan siitä, että sinussa tai kehossasi olisi jotain vikaa. Luultavasti se oli kehosi merkki esim. siitä, että et ollut syönyt tarpeeksi päivän aikana ja/tai sinulla on rajoittavia ajatus- ja käytösmalleja mitä tulee suklaan syömiseen. Itsensä soimaamisen sijaan löydämme ratkaisuja ja vaihtoehtoja.

Minä uskon sinuun myös niinä hetkinä, kun sinä et itse sitä tee. Elämäntapojen muuttaminen vaatii työtä. mutta se voi olla myös hauskaa ja matkasta voi ja kuuluu nauttia. Valmentajana autan sinua olemaan paras versio itsestäsi, ja opit ohjelmieni myötä myös coachaamaan itse itseäsi eteenpäin silloin, kun elämä heittää eteesi haasteita.

Mitä seuraavaksi?

Alkukartoituksessa käymme läpi hyvinvointisi eri osa-alueita ja saat selkeyttä siihen, mikä sinua estää saavuttamasta toivomaasi tavoitetta. Alkukartoituksen kesto on n. 45 minuuttia. Varaa rohkeasti oma aikasi tästä.

© 2023 Health coach Heidi Sahlstedt.