Mitä eroa on elämäntapamuutoksella ja laihduttamisella?
Monen kohdalla elämäntapamuutokseen sisältyy painon putoamista, mutta se ei ole laihduttamista. Se on luonnollista laihtumista, kun elintapojen muutoksen vuoksi keho saa luvan hakeutua omaa hyvinvointipainoaan kohti. On lukematon määrä ihmisiä, jotka muuttavat elämäntapojaan ja parantavat terveyttään, mutta paino ei silti laske. Paino kun ei oikeasti ole meidän hallinnassamme. Lue esim. blogipostaukseni Paino ei kerro terveydestä mitään, osa 1.
Laihduttamista silti usein kutsutaan elämäntapojen muuttamiseksi, vaikka se ei sitä ole. Laihdutuskuureja myydään nykyään “elämäntapamuutoksina”, koska ihmiset jo tietävät, että laihdutuskuurit eivät johda pysyviin tuloksiin. Älä anna huijata itseäsi, ne ovat edelleen samoja laihdutuskuureja nätimpiin paketteihin käärittynä.
Elämäntapojen muutos on haastavaa. Kokosin 20 syytä, miksi muutos epäonnistuu.
1. Elämäntapamuutoksesi on oikeasti laihdutuskuuri
Laihdutuskuurit ja dieetit eivät ole nykyään enää suosiossa, minkä vuoksi näitä yhä useammin naamioidaan “elämäntapamuutoksiksi”. Varoitusmerkkejä ovat mm. painonpudotukseen keskittyminen, tiettyjen ruokien tai ruoka-aineiden rajoittaminen ja noudatettavat säännöt. Jos nimessä esiintyy sana “haaste” tai “kilpailu”, kyseessä on täysiverinen laihdutuskuuri. Jos se saa sinut tuntemaan olosi epätasapainoiseksi ruoan lähellä, jos et luota itseesi ruoan kanssa, se on laihdutuskuuri.
Elämäntapamuutos sanan varsinaisessa merkityksessä on juuri elämäntapojen muuttamista. Jos siis teet sellaista, mitä et pysty ja halua noudattaa pitkällä tähtäimellä tai loppuelämääsi, kyseessä on laihdutuskuuri.
Tämä voi oireilla mm. niin, että viikonloput tai yksi päivä viikosta on pakko pitää herkkupäivä, koska “elämäntapamuutosta” ei muuten kestä noudattaa.

2. Liikaa kerralla
Oletamme, että matka on yhtä helppo kuin alussa (tätä kutsutaan kognitiiviseksi vääristymäksi). Teet päätöksen elämäntapojen muuttamisesta silloin, kun motivaatiosi on huipussaan ja olet vielä innoissasi uudesta ruokavaliosta, liikuntasuunnitelmasta ja salaattilounaiden määrästä.
Motivaatio on kuitenkin tunnetila. Aivan kuten mikä tahansa muu tunne, se ei ole pysyvä. Ja kun odotuksesi ovat olleet korkealla, kun motivaatiosi alkaa kadota, niin kuin se vääjäämättä tekee, tulee kaikista uusista “elämäntavoistasi” mahdottomia noudattaa.
Jos laitoit innostuksissasi kerralla kaiken uusiksi, liikunnasta ruokavalioon (ja miksei parisuhteenkin ja työpaikan), aivosi eivät millään pysy radikaalissa muutoksessa mukana, minkä vuoksi olet tuomittu epäonnistumaan. Aivomme vaativat hellää, vähittäistä altistusta uusille tavoille. Aivosi haluavat, että teet samaa mitä olet aina tehnyt (syönyt sipsejä sohvalla). Yhteen uuteen tapaan keskittyminen kerrallaan on paras resepti menestykselle. Mitä pienempiä askelia otat kerralla, sitä varmemmin kykenet muuttamaan elämäntapasi pysyvästi.
3. Suunnitelman puute – erityisesti kun kohtaat haasteita ja pettymyksiä
Tavoite ilman suunnitelmaa on vain toive. Elämäntapoja muuttaessa etukäteissuunnittelua vaativat mm. ruokailut, liikuntakerrat ja mahdollisesti ajoissa nukkumaan meneminen tai siihen liittyvä rauhoittuminen illalla.
Erityisen tärkeää on suunnitella etukäteen mitä teet, kun kohtaat pettymyksiä ja haasteita. Niitä nimittäin tulee. Se, miten suhtaudut ja reagoit, määrittää onnistumisesi. Muista sekin, että muutos on prosessi, jossa yhtä askelta eteenpäin voi hyvinkin seurata kaksi askelta taakse. Se ei tarkoita, että olisit epäonnistunut tai “kaikki olisi ollut turhaa”.
Monet meistä kääntyvät ruoan puoleen, kun elämä kohtelee kaltoin. Nyt on kuitenkin aika oppia uusia tapoja käsitellä vaikeita tilanteita ja tunteita. Voit esim. soittaa ystävälle, mennä kylpylään, tehdä hengitysharjoituksia, kuunnella meditatiivista musiikkia tai mennä luonnon helmaan kävelemään. Kirjoitin tunnesyömisen selättämisestä täällä.
4. Liian vähäinen syöminen
Erityisesti joulun mahdollisten mässäilyjuhlien jälkeen voi olla helppoa vähentää syömisiä rajustikin. Tulevathan konvehdit ja kinkut jo korvista ulos, kehosi protestoi ylisyöttöä ja motivaatiosi on korkealla. Kehosi saa kuitenkin pian kiinni siitä, että nälänhätä on realisoitunut. Se kun ei erota itseaiheutettua nälänhätää todellisesta. Kirjoitin laihdutuksen tuomista ongelmista täällä.
Tässä voi mennä pari viikkoa, jonka jälkeen nälkä kasvaa – ja voittaa. Pidä siis huolta, että syöt varmasti tarpeeksi. Erityisesti aamulla ja päivällä.
5. Keskityt vääriin asioihin
Voi olla, että keskityt ruoan mikromanagerointiin. Mutta samalla tavalla kuin ilman perustuksia rakennettu talo uppoaa, niin uppoaa myös elämäntapamuutoksesi, jos perustukset eivät ole kunnossa. Jos kärsit esim. unenpuutteesta tai stressistä, on ensisijaisen tärkeää puuttua ja korjata nämä ensin mahdollisimman hyvin.
Sopiva ravinto toki auttaa kummassakin, mutta sellaista ruokavaliota ei ole olemassa, joka korjaisi stressin ja unenpuutteen aiheuttamat haitat.
Muita painavia asioita elämässä voivat olla esim. huono parisuhde tai häiriintynyt ruokasuhde. Näiden hoitaminen ensin parantaa hyvinvointia niin, että elämäntapamuutos voi jopa tapahtua itsestään!
Omassa tapauksessani korjasin suhteeni ruokaan, jolloin elämäntapojen muutos tapahtui kuin vahingossa. Kirjoitin muutoksista täällä.
6. Epärealistiset odotukset
Erityisesti painonpudotus tarkoittaa monelle, että “sitten olen onnellinen, kun painan xx kiloa”. Näin ei kuitenkaan käy, onnellisuus ei koskaan löydy vaa’an lukemasta tai vaatekoosta. Laihdutus ei paranna huonoa kehonkuvaa. Monesti painonpudotus seuraa elämäntapamuutoksia tekevää, mutta ei aina eikä varsinkaan niin nopeasti kuin odotat.
Vaikka olisit rehellisesti muuttamassa elämäntapojasi loppuelämääsi varten, saatat liittää siihen joukon odotuksia, jotka eivät täyty. Kun huomaat tämän voi olla, että lannistut ja alat palata takaisin vanhoihin tapoihisi. Ehkä ajattelit – osin tiedostamatta, että tulet hyväksytyksi ja rakastetuksi, että itsetuntosi paranee ja elämäsi tuntuu kevyemmältä ja valoisammalta. Muutokset elämäntavoissa, kuten laadukkaan ravinnon lisääminen, unen asettaminen etusijalle ja itsemyötätunnon oppiminen tekevät taatusti elämästäsi parempaa. Mutta jos yrititkin hakea muutoksellasi jotakin muuta, mitä se ei voi antaa, petyt karvaasti.
Ole rehellinen itsellesi: Mitä odotat elämäntapamuutoksen antavan sinulle?
7. Huonolaatuinen ravinto
Ilman riittävää ja laadukasta ravintoa sinulla tuskin on energiaa siihen, mitä elämäntapamuutos vaatii. Jos sinulla on tapana ostaa kaupasta aina samoja ruokia, on aika ravistella ja olla hereillä kaupassakin. Kaikkea ei toki tarvitse muuttaa kerralla.
Tärkeintä on keskittyä lisäämään ruokia ruokavalioon, ei poistamaan tai vähentämään mitään. Tämä on avain siihen, että et koe jääväsi mistään paitsi vaan saat aina syödä. Monille esimerkiksi kasvisten lisääminen tai tasapainoisempien aterioiden kokoaminen auttaa saamaan tasaisemman ja energisemmän olon.
Pidä huolta erityisesti, että aamulla ja päivällä saat tarpeeksi sekä hitaasti imeytyviä hiilihydraatteja että hyvälaatuisia rasvoja ja proteiinia. Jätä kevyttuotteet kaupan hyllylle.
Entä kuinka pitkään uskot jaksavasi mautonta ja pahanmakuista ruokaa? Ruoan ja syömisen kuuluu olla palkitsevaa ja mielihyvällä on tärkeä merkitys myös aineenvaihdunnalle. Syö siis sellaista ruokaa, jota voit kuvitella syöväsi loppuelämäsi ajan!
8. Teet pakosta, et tekemisen ilosta
Voi olla, että keskityt jatkuvasti siihen, mistä olet joutunut luopumaan. Ehkä et ole sinut sen kanssa, että elämäntapasi ovat nyt muuttuneet.
Aivomme ovat siitä hassuja, että ne eivät ymmärrä kieltoja, sanoja ‘ei’ tai ‘älä’.
ÄLÄ ajattele vaaleanpunaista elefanttia.
Miten kävi? Olitko kuvittelematta vaaleanpunaista elefanttia?
Jos ajattelet, että “minun ei pitäisi syödä suklaata” aivosi kuulevat: “minun pitäisi syödä suklaata”. Arvaa, tekeekö sinun mieli syödä suklaata?
Keskity siihen, mitä saat. Joka päivä. Itse tekemisen on oltava palkitsevaa, muuten siitä ei tule pysyvää elämäntapaa vaan jokapäiväistä taistelua, joka vie lopulta häviöön. Liiku vain tavoilla, joista nautit, edes vähän. Edesauta uusien tapojen omaksumista palkitsemalla itsesi niistä välittömästi. Jos esim. kävit lenkillä, yhdistä sen välittömäksi palkinnoksi esim. sohvalla rentoutumista teen ja lempisarjasi parissa.
Miksi halusit muuttaa elämäntapojasi? Mitä se antaa sinulle?
9. Mustavalkoinen ajattelu
Kaikki tai ei mitään -mentaliteetti johtaa vain pettymykseen ja ahdistukseen. Ei ole olemassa mitään täydellistä suoritusta, ei ruokavaliossa, ei painonpudotuksessa eikä elämäntapojen muuttamisessa.
Tarkoitus on mennä eteenpäin, vauhdista viis! Takapakkia tulee aina. Kun niistä oppii selviytymään, kehittyy paremmaksi ja vahvemmaksi. Matkan aikana opit tärkeitä asioita, jotka auttavat sinua tulevaisuudessa uusien haasteiden kanssa. Jos hukkaisit 100 euroa, et varmaankaan heittäisi loppuja omaisuudestasi roskiin, vai?

10. Elämäntapamuutos ei ole linjassa arvojesi kanssa
Jos rakastat yli kaiken hauskanpitoa ja ravintolaillallisia, et pysty pysyvästi omaksumaan elämäntapoja, jotka vaativat sinua luopumaan siitä, mitä nämä asiat antavat sinulle. Mitä ne antavat? Seikkailua, nautintoa, naurua, yhteyttä muihin ihmisiin?
Jos olet sosiaalinen ja ihmisrakas voi olla, että salilla yksin puurtaminen ei ole sellainen muutos, jota haluat loppuelämäsi noudattaa.
Itsetuntemus ja omien arvojen tunnistaminen ovat elintärkeitä muutoksia tehdessä. Elämäntapojen muutos, joka sotii arvojasi vastaan, ei voi koskaan olla pysyvä. Oma esimerkkini on oma tärkein arvoni, eli vapaus. En koskaan pystynyt tekemään muutoksia, jotka olivat ristiriidassa tämän arvon kanssa.
Ps. Kuten itsekin opin, elämäntapojen muutos ei tarkoita herkullisesta ruoasta luopumista. Kirjoitan siitä enemmän tässä postauksessa.
11. Vaakalukemaan keskittyminen tai sille painoarvon antaminen
Tämä on yksi kaikista yleisimmistä syistä. Kun onnistuminen mitataan vaakalukeman kautta, painonpudotuksesta tulee helposti prioriteetti. Ja kestävän muutoksen kannalta se ei saa olla prioriteetti. Se ei saa olla edes top 10 -listallasi!
Jos yrität todella elämäntapamuutosta, vaa’an lukema on huonoin mahdollinen mittari. Se ei kerro sinulle mitään terveydestäsi, tapojen muutoksesta tai henkisestä hyvinvoinnistasi. Vaakalukema ei korreloi näiden kanssa, vaan se muuttuu – jos muuttuu, omaan tahtiinsa. Se on elämäntapamuutoksen, terveyden paranemisen ja hyvinvointia lisäävän käytöksen sivutuote. Ei pääosan esittäjä.
On ymmärrettävää haluta laihtua. Kehotan kuitenkin pohtimaan asiaa pidemmällä aikatähtäimellä, sillä vaakakeskeisyys aiheuttaa paljon ongelmia ja vaikuttaa mielenterveyteesi negatiivisesti. Kirjoitin laihduttamisen aiheuttamista ongelmista mm. täällä.
12. Et ole rehellinen itsellesi
“Huomenna syön taas terveellisemmin.”
“Ensi viikolla alan taas käydä salilla.”
Kukaan meistä ei ole aina rehellinen itselleen. Itsepetos ja toiveajattelu ovat tapoja, joilla parannamme oloamme. Ne suojelevat meitä. Kuitenkin, jos haluat muutosta, on hyödyllistä oppia kohtaamaan oma käytöksensä sellaisena kuin se on.
Sen sijaan, että ruoskisit itseäsi, koska söit suklaata tai jäit sohvalle salin tai lenkin sijaan huomaa, että nämä kumpikin kuuluvat elämään.
Et ole laihduttamassa vaan olet luomassa uutta elämäntapaa. Ja jokaisen elämään kuuluu se, että välillä lenkki jää välistä ja joskus suklaa maistuu runsaamminkin. Entä sitten?
Ole kuitenkin rehellinen itsellesi. Jos näin käy kovin usein, luultavasti olet yrittänyt epärealistisia muutoksia. Se on viesti siitä, että jokin ei nyt toimi. Palapelistäsi on hukkunut palasia.
Tarkastele tilannetta ulkopuolisen silmin. Vinkkinä sanon, että kyse ei koskaan ole itsekurin puutteesta, vaan taustalla on aina syvempiä syitä. Ne voivat olla yksinkertaisia, kuten liian vähäinen syöminen viimeisten viikkojen aikana tai syyt voivat olla monimutkaisia. Et ehkä esimerkiksi täysin tiedosta, että sinulle on tärkeää viettää omaa aikaa sohvalla iltaisin, ja lenkkeily/sali veisi sinulta mahdollisuuden siihen. Se ei vastaa tarpeisiisi samalla tavalla kuin sohvalla löhöily pitkän päivän jälkeen.
Asiakastyössäni löydän myös syvempiä syitä sille, miksi jokin muutos ei ole onnistunut. Jos sinulla on hyvä itsetuntemus, saatat löytää syyt muutoksen epäonnistumiselle itse. Useimmat tarvitsevat kuitenkin ammattilaisen apua.
13. Inhoat omaa kehoasi. Et usko olevasi rakkauden ja huolenpidon arvoinen – kehon koosta riippumatta
Tutkimukset osoittavat, että ne, jotka eivät pidä kehostaan ovat alttiimpia epäonnistumaan painonpudotuksessa. Voisi uskoa, että sama koskee elämäntapamuutoksiin pyrkiviä.
Monille inho omaa kehoa kohtaan toimii “motivaationa” muutokseen. Se on kuitenkin haitallisin motivaattori ja se tekee sinusta vain entistä onnettomamman. Laihduttaminen ei paranna huonoa kehonkuvaa! Maailma on täynnä ihmisiä, jotka ovat laihtuneet vain todetakseen, että he eivät vieläkään pidä itsestään.
Miten voit tehdä hyviä asioita kehosi eteen ja parantaa terveyttäsi, jos sitä kohtaan tuntee inhoa ja sille puhuu halveksivasti? Miten se olisi edes mahdollista?!
Rakkaus ja vähintään arvostus omaa kehoa kohtaan on edellytys sille, että sitä haluaa kohdella hyvin.
Jos tämä on sinulle vaikeaa, aloita pienistä asioista. Pidätkö jaloistasi, koska ne jaksavat kannatella sinua ja kuljettavat sinua sinne, minne haluat? Pidätkö hiuksistasi, kynsistäsi tai korvistasi? Tuskin tuomitset tai inhoat ketään ihmistä hänen ulkonäkönsä takia, miksi siis vihaisit itseäsi? Paino tai mikään ulkonäköseikka ei määrittele ihmisarvoa!
14. Selkeyden puute, joka johtaa epävarmuuteen ja luovuttamiseen
Et ole täysin varma, että valitsemasi muutokset johtavat haluamaasi lopputulokseen. Ehkä uskot sisimmässäsi, että olet aina ennenkin epäonnistunut, eli epäonnistut kuitenkin taas. Sillä ei ole väliä, onko se totta sanan todellisessa merkityksessä. Elät tilanteen toteen kuitenkin.
Selkeyden puute on yksi iso syy, miksi elämäntapamuutos ei ota kunnolla tuulta alleen. Tavoitteesi voi olla liian hämärä, tai et tiedä ollenkaan mitä tehdä onnistuaksesi. Ehkä teet vähän sitä ja tätä, toisena päivänä taas jotain muuta. Suunnitelman tekeminen ja ammattilaisen palkkaaminen avuksi auttaa.
15. Et kuuntele omaa kehoasi
Oman kehon kuuntelun oppiminen ja sen viestien ymmärtäminen on todella tärkeää. Miten muuten voisit tehdä pysyviä muutoksia? Jos teet elämäntapamuutoksen vain ulkoapäin tulevien neuvojen avulla, aiotko todella elää ohjekirja kädessäsi lopun elämääsi?
Sellaista asiantuntijaa, joka voisi kertoa sinulle mitä sinun pitää syödä voidaksesi hyvin, ei ole olemassa. Tämä on työ, jota et voi ulkoistaa. Jos haluat pysyviä tuloksia, sinun täytyy oppia kuuntelemaan kehosi viestejä nälästä ja kylläisyydestä, sekä tunnistaa milloin sinulla on mieliteko ja milloin sinulla on oikeasti nälkä.
Liikuntaa koskee sama periaate. Jos liikunta ei tuota sinulle hyvää oloa tai aiheuttaa jopa kipuja, kehosi yrittää viestiä sinulle jotakin.

16. Et muuta tapaasi syödä. Miten syöt on tärkeämpää kuin mitä syöt
Oletko nopea vai hidas syöjä? Pureskeletko ruokasi huolella vai imitoitko syödessäsi käärmettä? Katsotko tv-ohjelmaa, lehteä, kirjaa tai älypuhelinta syödessäsi?
Tiedostamaton syöminen on nykyajan suurimpia vitsauksia. Me “nukahdamme” lautasen äärelle, minkä vuoksi emme huomaa, miten paljon tuli syötyä. Samalla kosketus oman kehon signaaleihin häiriintyy. Ja kaiken lisäksi et pysty nauttimaan ruoasta täysillä, jos et syö tietoisesti! Maistat ehkä pari ensimmäistä suupalaa, jonka jälkeen mielesi harhailee jonnekin muualle kunnes huomaat, että lautanen on tyhjä ja sinulla on vielä “nälkä”.
Kirjoitan tietoisesta syömisestä ja siitä, miten se parantaa suhteesi ruokaan täällä.
17. Et juhli saavutuksiasi
Hemmottele ja palkitse itsesi säännöllisesti. Milloin viimeksi juhlistit mitä kaikkea olet saavuttanut? Voit käyttää palkintoina esim. kasvohoidon varaamista, minilomaa, kauniiden vaatteiden ostamista tai konserttia. Mitä tahansa, mikä tuottaa sinulle iloa.
Elämä on helposti suorittamista ja "yksi hemmetin homma toisensa perään". Siksi on tärkeää, että palkitset itsesi jokaisesta uudesta tavasta, jonka olet kyennyt luomaan. Elämäntapojen muuttaminen on pitkä prosessi, joten palkintoja on oltava matkan varrella eikä vasta hamassa tulevaisuudessa.
18. Sinulla on rajoittavia uskomuksia, jotka estävät muutoksen
Uskot syvällä sisimmässäsi, ettet pysty. Tai ehkä uskot, että rakastat ruokaa niin paljon, ettei muutos ole mahdollinen ilman itsekurin kovaa harjoittamista. Voit uskoa, että olet laiska tai sinulla on sellaiset geenit, että ruoka maittaa liiaksi.
Todellisuudella ei ole mitään merkitystä, sillä sinä luot oman maailmasi. Jos uskot, että olet laiska, toimit niin kuin se olisi totta. Ja pidät sitä taas yhtenä todisteena, että olet laiska. Vaikka laiska käytöksesi johtui uskomuksestasi! Mikä tahansa uskomus sinulla onkaan, se on aina itseään toteuttava ennuste.
Uskomusten tiedostaminen on jo askel oikeaan suuntaan. Esim. itselläni oli uskomus, etten voi koskaan laihtua, koska rakastan liikaa ruokaa: “Minulle nyt vain maistuu ruoka, aina ja kaikkialla ja enemmän kuin mitä kehoni tarvitsee”. Uskomus johti siihen, että rajoitin syömisiäni päivällä, mikä tietenkin johti syvemmälle suohon, eli vahvisti entisestään uskomustani, koska sain siitä jatkuvasti “todisteita”. Kirjoitan omasta tarinastani enemmän täällä.
Uskomusten työskentely vaatii itsetutkiskelua ja tiedostamista, mutta se on todellisen, pysyvän muutoksen kivijalka. Jos uskomukset eivät muutu, käytös ei voi koskaan muuttua pysyvästi. Tähän auttaa esim. coachin palkkaaminen.
19. Pelkäät laihtumista – se uhkaa identiteettiäsi
Niin kutsuttu "ylipaino" tai lihavuus ei ole ihmisen oma valinta, sillä painoa ei pysty hallitsemaan pitkällä tähtäimellä. Osalle meistä voi kuitenkin olla hyvä tarkastella asiaa vielä yhdestä vinkkelistä: “Kuka olen, jos en ole se pulleampi, joka aina yrittää laihduttaa?”
Kun huomaat laihtuneesi, pelästyt ja sabotoit itseäsi. Tämä on – ymmärrettävästi, tiedostamatonta.
Ehkä liikakilot suojelevat sinua vastakkaisen sukupuolen lähestymisiltä. Ehkä kilot suojelevat sinua pettymyksiltä. Ehkä ylimääräiset kilosi ovat turvallinen tapa kohdata maailma, esim. jos et saa uutta työpaikkaa, voit kertoa itsellesi, että se johtui ylipainosta. Eikö olisikin paljon pelottavampaa, jos se johtuisikin sinusta?
Nämä ovat meidän kaikkien syvimpiä pelkoja: “Mitä jos minussa on jotain vikaa” tai “mitä jos minä en kelpaa”. Ylimääräiset kilot voivat suojella ja olla tapa olla kohtaamatta näitä pelkoja. Siitä tulee ‘tekosyy’, tapa sanoa ‘ei’ elämiselle ja elämässä eteen tuleville asioille.
Mitä sinä pelkäät?
20. Sinulla ei ole tukijoukkoja
Liian usein elämänmuutosta haluavalla ei ole tarpeeksi tukea ja samanhenkisiä ihmisiä kotona, lähipiirissä tai ystävissä.
Ympäristötekijät ja ihmiset ympärillämme määrittävät pitkälti elämäntapamme. On todella vaikeaa yrittää muuttaa syömisiään ja liikkua enemmän, jos joudut elämään kotona pikaruoan, karkkien ja täysin erilaista elämää viettävän ihmisen kanssa. Naisilla yhtenä haasteena on, että helposti aletaan syödä samalla tavalla kuin puoliso, eli suurempia annoksia.
Koti ei ole ainoa haaste, vaan myös työpaikalla voit altistua vaikutteille, jotka eivät ole sinulle hyödyksi.
Kaiken kukkuraksi, yleensä ympärillämme olevat ihmiset eivät halua, että muutumme. Tämä on todella lannistavaa ja hämmentävää. Joskus ihmiset yrittävät jopa sabotoida muiden elämäntapamuutosta! Tähän on kuitenkin yksinkertainen syy: sinun muutoksesi nimittäin tarkoittaa, että heidänkin pitää muuttua. He eivät ole sitä pyytäneet tai toivoneet, mutta muutoksesi vaikuttaa myös heihin, oli se sitten kuinka pienillä tavoilla tahansa.
Sinun ei tarvitse selvitä yksin. Liity tukiryhmään netissä tai livenä, tai perusta sellainen itse. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka haluavat samaa kuin sinä tai ovat jo siellä, missä sinä haluat olla. Palkkaa health coach tai muu ammattilainen tukemaan ja varmistamaan menestyksesi.
Jos haluat apua elämäntapamuutokseesi, olet oikeassa paikassa. Pidän sinulle mielelläni ilmaisen alkukartoituksen. Varaa rohkeasti oma aikasi täältä.

Lähteet:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15287984 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15655039