Miten helppoa olisi, jos voisimme vain päättää, että nyt alan syödä intuitiivisesti ja niin tapahtuisi: muuttuisit yhdessä yössä intuitiiviseksi syöjäksi. Harvemmin näin käy, sillä ruoka- ja kehosuhteen parantumisessa kestää aikansa.
Kaiken lisäksi kun intuitiivisen syömisen aloittaa, syöminen on kaikkea muuta kuin intuitiivista! Se voi tuntua kaoottiselta tai hallitsemattomalta.
Intuitiivinen syöminen voi tuntua hämmentävältä, koska se on jotain ihan muuta kuin jokin “dieetti” tai ruokavaliosuunnitelma, joissa on selkeät rajat, rakenteet ja säännöt. Vaikka intuitiivisessa syömisessä on tiettyjä periaatteita ja ohjenuoria, se ei perustu ulkoa säädeltyihin sääntöihin. Ei ole oikeaa eikä ole väärää tapaa syödä. Tämä voi tuntua jopa pelottavalta. Mitä ajattelet, että tapahtuisi, jos et yrittäisi hallita mitä ja miten paljon syöt?
Sinä olet jo ollut intuitiivinen syöjä silloin, kun synnyit tähän maailmaan. Nyt voit oppia ja löytää sen taidon uudelleen. Kaiken ytimessä on se, että saat yhteyden kehoosi ja opit lisää itsestäsi.
Moni uskoo, että jos emme hallitse syömisiämme, seurauksena on kaaosta tai täysi anarkia. (“Palavia autoja ja väkivaltaa”, mitä se syömisen kohdalla kullekin tarkoittaisikaan.)
Hauska juttu on, että hallitsemisen vastakohta ei ole kaaos, vaan luottamus. Ja tässä on intuitiivisen syömisen sydän. Millaista olisi, jos luottaisit kehoosi? Samalla tavalla kuin luotamme vastasyntyneen lapsen kykyyn säädellä energiantarvetta: Ei kai kukaan kieltäisi vauvalta ruokaa, jos hän on nälkäinen, vaikka hän söikin vasta tunti sitten? Ei kai kukaan ajattele, vauvan ruokahalua täytyisi "hallita"?

Tässä on lista kaikista tavallisimmista virheistä, joita näen ja kohtaan työssäni. Osan kanssa olen itsekin aiemmin kamppaillut.
1. Nälkään ja kylläisyyteen keskittyminen ja näiden alituinen analysointi.
Olet ehkä kuullut aiemminkin, että intuitiivinen syöminen ei ole sama kuin nälkä-kylläisyysdieetti. Ja sitä se ei totisesti ole. Syömiseen kuuluu lukematon määrä muita ainesosia kuten syömisen tuoma tyydyttyneisyys ja joskus myös ennakoiva syöminen esimerkiksi siksi, että myöhemmin ei ehdi.
Luottamus kehoon tarkoittaa, että luotat siihen, että kehosi osaa pitää huolen itsestään. Samalla tavalla kuin luotat, että käteesi tullut paperihaava paranee, vaikka et koko ajan kiinnittäisi siihen huomiota.
Aivan kuten luotat kehosi kykyyn viestiä milloin käydä vessassa sekä kuinka paljon ja milloin nukkua.
Synnyimme kaikkien näiden taitojen kanssa, mutta jostain syystä juuri syöminen on se, minkä uskomme vaativan sääntöjä ja rajoituksia ja missä kehon viesteihin ei muka pitäisi luottaa!
Mieti hetki, jos alkaisit asettaa rajoittaa sitä, kuinka usein saat käydä vessassa. Millaista olisi elää joka päivä niin, että saat käydä vessassa 3 kertaa vuorokaudessa, et missään tapauksessa enempää? Veikkaan, että se ei ainakaan lisäisi hyvinvointia. Päinvastoin, voisit jopa alkaa pelätä nesteitä ja kärsiä lukemattomista sivuoireista, univaikeuksista ahdistukseen… Kuulostavatko nämä sinustakin tutuilta oireilta, liittyen toiseen kehon sääntelemään perustarpeeseen? (lue: ravinto)
Kehollasi on valtava määrä erilaisia tapoja säädellä energiansaantiasi ja esimerkiksi sitä, miten ruoka imeytyy. Kehosi esimerkiksi pitää ruumiinlämpösi vakaana ja säätelee nestetasapainoa. Vastaavalla tavalla kehollasi on jo kaikki tarvitsemansa ravinnon saantiin liittyvät säätelymekanismit käytössään. Jos syöt enemmän tai vähemmän kuin kehosi tarvitsee jonakin ruokailukertana, kehosi ottaa tämän erotuksen takaisin seuraavina päivinä, viikkoina tai kuukausina. Olen kirjoittanut biologisesta normaalipainosta aiemmassa postauksessa.
Energiansaanti ei ole asia, johon tarvitsee kiinnittää huomiota, paitsi jos kyse on esimerkiksi urheilijasta tai siitä, että intuitiivista syömistä aloittaessa varmistetaan riittävä syöminen.
2. Kuvitelma siitä, että tiedät heti mitä haluat syödä.
Yhteyden luominen nälän ja kylläisyyden sekä sen kanssa, mitä haluat syödä, vie aikansa. Kun viimein annat itsellesi luvan kuunnella ja aistia kehoasi ja mitä se haluaa, et välttämättä tiedä mitä haluaisit syödä.
Jos et yhtään keksi mitä haluaisit syödä, voit lähteä purkamaan sitä ensin yleiseltä tasolta: Haluatko jotain suolaista vai makeaa? Millaisen haluaisit rakenteen olevan, haluatko pureskella vai haluatko jotain samettista tai pehmeää? Entä kylmää, kuumaa vai huoneenlämpöistä?
Etenemällä näin ylhäältä alaspäin saat helpommin kiinni siitä, mitä mahdollisesti haluaisit syödä.
Suosittelen myös uusien ruokien ja makujen tai reseptien kokeilemista. Moni meistä on oppinut syömään tietyllä tavalla esimerkiksi erilaisten valmennusten antamien ruokavaliosuunnitelmien perusteella. Vaikka et enää laihduttaisikaan voi hyvin olla, että syöt edelleen samoja ruokia kuin laihduttaessasi. Mieti, tykkäätkö oikeasti riisikakuista vai syötkö niitä siksi, että ne kuuluvat "turvallisiin" ruokiisi?
Joskus voi olla niin, ettei sinun vaan tee mieli mitään erityistä, vaan haluat vain syödä jotain, mikä saisi nälän pois. Aina ei tarvitse syödä juuri sitä mitä haluaa syödä, vaan voi valita koostaa aterian, joka on vain polttoainetta.
3. Kokeilet intuitiivista syömistä pudottaaksesi painoasi.
Intuitiivinen syöminen ei ole mikään “salainen tapa” laihtua. Jos näet jonkun mainostavan painonpudotusta intuitiivisen syömisen keinoin tiedä, että kyseessä ei ole intuitiivinen syöminen!
Intuitiivinen syöminen on sitä, että parannat mielesi sen lisäksi, että parannat suhteesi ruokaan ja kehoosi. Intuitiivinen syöminen on sisäänpäin katsomista, ja tämä ei onnistu, jos olet keskittynyt makrojen laskemiseen, painonpudotukseen tai muihin ulkoisiin mittareihin. Intuitiivinen syöminen on rauhan tekemistä ruoan ja kehon kanssa, ei ruoan ja kehon manipuloimista.
Vaikka osa ihmisistä saattaa laihtua syömällä intuitiivisesti, osa pysyy saman kokoisena ja osa ihmisistä lihoo. Painonpudotukseen keskittyminen todella häiritsee omien sisäisten tuntemusten kuuntelua ja yhteyden luomista kehon kanssa. Kaiken lisäksi intuitiivista syömistä aloittaessa painonnousu on tavallista ja kuuluu asiaan. Se on osa paranemisprosessia.
Miten voisit kuulla kehosi kuiskaukset ja huomioida ne, jos ajatukset laihduttamisesta ja ruoan energiasisällöstä huutavat taustalla? Kirjoitin tästä painonpudotuksesta luopumisesta aiemmin mm. täällä.
4. Luovutat, koska syöt enemmän ruokia, joita olet aiemmin rajoittanut.
On täysin odotettua, normaalia ja luonnollista, että kun viimein saat syödä aiemmin rajoitettuja ja kiellettyjä ruokia kuten suklaata, niitä kuluu paljon. Tietenkin näin käy! Kun viimein päästät irti heilurista, se heilahtaa kovaa toiseen päätyyn.
Todennäköisesti käy niin, että sinun tekee mieli syödä niitä aiemmin rajoitettuja ruokiasi etkä ehkä haluakaan niitä ruokia, joita ajattelet että sinun “pitäisi” syödä. Monella on ajatus siitä, että jos hän osaisi syödä intuitiivisesti, hän söisi kuin lintu: pieniä annoksia, kaikkea 'terveelliseksi' luokiteltua ja vihreää.
Näin ei tapahdu.
Todennäköisesti sinulla kuluu suuria määriä aiemmin kiellettyjä ruokiasi, ennen kuin ajan mittaan totut niihin ja ne menettävät hohtonsa. Vähitellen alat kaivata muutakin syömistä, kuten kuituja sisältäviä ruokia.
Luultavasti sinulla on jo kokemusta vastaavasta tilanteesta. Esimerkiksi kesän grillikausi voi olla sellainen, joka jatkuessaan saa kaipaamaan ‘raikkaampaa’ ruokaa. Samoin voi käydä esimerkiksi lomamatkalla, jos olet tottunut syömään kasviksia, mutta lomalla ne jäävät vähemmälle. Sinulle saattaa ilmaantua mieliteko vaikkapa salaattiin.
Nämä ovat pieniä esimerkkejä siitä, että kehosi osaa jo nyt viestiä tarpeistaan, kun annat sille mahdollisuuden.
5. Syöt aiemmin kiellettyjä tai rajoitettuja ruokiasi, mutta soimaat itseäsi niiden syömisestä.

Jos sallit itsellesi niitä ruokia, joita oikeasti haluat, mutta tunnet niistä syyllisyyttä, katumusta tai huonoa omaatuntoa, rajoitat syömisiäsi edelleen. Sitä sanotaan henkiseksi rajoittamiseksi ja se on yhtä haitallista kuin fyysinen rajoittaminen.
Sinulla on siis edelleen ruokaa koskevia sääntöjä, joita yrität noudattaa. Yrität sekä noudattaa sääntöä, että rikkoa sitä.
Tämä on samantyylinen tilanne kuin jos sinulle sanottaisiin: “Sinulla ei ole kotiintuloaikaa, mutta sinun täytyy olla kotona kymmeneltä.” Kumpi voittaa?
Todennäköisesti ei kumpikaan, vaan olet jumissa välitilassa.
Henkisen rajoittamisen taustalla on luottamuksen puute. Et luota siihen, että kehosi osaa itse säädellä ravinnonsaantia. Ehkä pelkäät eri ruokia tai niiden vaikutusta terveyteen tai painoon.
Se mikä usein unohtuu intuitiivista syömistä aloittaessa ja mikä useimmilla tulee ennen pitkää vastaan on seuraava kohta.
6. Et käsittele suhdettasi kehoon ja erityisesti painoon.
Tämä tulee vastaan kaikilla jossakin vaiheessa ja se on yksi tärkeimmistä rakennuspalikoista häiriintyneestä syömisestä parantumisessa.
Et voi parantaa suhdettasi ruokaan, jos jätät käsittelemättä suhteesi kehoon ja painoon. Tämä tarkoittaa, että mm. alat kyseenalaistaa ennakkoluuloja, joita sinulla on lihavista ihmisistä ja painonnoususta sekä opit erottamaan terveyden ja painon toisistaan. Olen kirjoittanut tästä aiheesta useasti blogissa, sillä se on erittäin tärkeää!
Jos et käsittele tätä, todennäköisesti luovutat intuitiivisen syömisen opettelussa kun vaaka tai vaatekoko nousee yli sen, mitä pidät hyväksyttävänä. Ja tämä on yleisin syy miksi joku saattaa ajatella, että “intuitiivinen syöminen ei toimi minulla”. Intuitiivisen syömisen tarkoitus ei kuitenkaan ole hallita painoa, vaan se on kokonaisvaltainen ja painoneutraali lähestymistapa.
7. Pidät kiinni siitä ajatuksesta, että laihtuminen parantaisi sinut.
Jos tämä on sinulle haaste, liität todennäköisesti laihtumiseen monia positiivisia asioita, joilla ei tosiasiassa ole mitään tekemistä painon kanssa. Se estää sinua sekä heittäytymästä intuitiiviseen syömiseen ja luottamasta prosessiin, että aloittamasta elämäsi elämistä nyt eikä "sitten kun".
Kyseenalaista uskomuksesi painosta. Kirjoitin käytännön askeleita näissä postauksissa:
Lihomisen pelko – oletko laihdutuskuurilla tietämättäsi?
"Apua, olen lihonut!” Mitä teen?
Jos yhä ajattelet, että painonpudotus on välttämätöntä terveydelle, voit tutustustua seuraaviin postauksiin: Paino ei kerro terveydestä mitään, osa 1 ja osa 2

Lopuksi
Intuitiivinen syöminen on prosessi,eikä siinä ei tule koskaan valmiiksi, toisin kuin laihdutuskuureissa. Ruokaan liittyvien ajatusten ja uskomusten muuttaminen vie oman aikansa ja matkallasi kohtaat erilaisia vaiheita. Välillä saatat kokea ottavasi askeleen eteen, ja heti perään kaksi askelta taakse.
Esimerkiksi jossain vaiheessa luultavasti koet "pakkomiellettä" tiettyyn ruokaan, ja syöt sitä todella usein kunnes se alkaa kyllästyttää. Myöhemmin tulee vaihe, jolloin sinua ei kiinnosta ruoka yhtään etkä keksi mitään, mitä haluaisit syödä. Vaiheet menevät ohi, ja jokaisella matka on omanlaisensa (ja samalla samanlainen!).
Jos olet vuosia, tai jopa useita vuosikymmeniä, rajoittanut ja jopa kokonaan kieltänyt itseltäsi ruokia, et voi yhtäkkiä muuttua intuitiiviseksi syöjäksi. Et voi hypätä kehon kuuntelemattomuudesta, ulkoisten sääntöjen mukaan syömisestä kehon viestien kuunteluun ja sisäiseen säätelyyn. Voi jopa olla, että kehosi lakkasi aikoja sitten viestimästä sinulle, koska et koskaan kuunnellut.
Tilannetta voi verrata vaurioituneeseen ihmissuhteeseen. Luottamus, ymmärrys, rakkaus ja keskusteluyhteys on rakennettava uudelleen. Intuitiivisen syömisen (uudelleen)opettelu on taito, ja aivan kuten mitä tahansa muuta taitoa kuten vaikka pianonsoitto, sen opetteluun ja ruosteessa olevien taitojen hiomiseen menee aikansa.
Osa ihmisistä oppii intuitiivisen syömisen todella nopeasti, toisilla siihen menee vuosia. Intuitiivinen syöminen ei kuitenkaan ole yksittäinen tapahtuma tai jotain, missä olet koskaan “valmis”. Prosessi on mutkikas, aivan kuten elämä yleensä, ja siihen mahtuu erilaisia kausia ja "virheitä", joissa kaikissa on arvokas oppitunti. Et voi epäonnistua intuitiivisessa syömisessä. Sillä ei ole päätepistettä, vaan se on loppuelämän kestävä hauska oppimisprosessi.