Sekä naiset että miehet kärsivät ulkonäköpaineista. Kuin varkain sisäistämme monelta suunnalta tulvivat viestit siitä, miltä meidän pitäisi näyttää.
Mikä pahinta, viestit ovat meille niin normaaleita ettemme kyseenalaista niitä tai edes huomaa, miten haitallisesti ne vaikuttavat meihin.

Laihuutta ihannoiva kulttuuri
Kuinka usein muistat, että nykyajan länsimaiset kauneusihanteet ovat todella poikkeus historiassa?
Ihmiskunnan historiassa on tyypillisesti ihailtu muhkeita muotoja, vatsoja, lantiota, ja selluliitti oli hyvä asia.
Naisilla on nykyään enemmän mahdollisuuksia kuin koskaan ennen – paitsi ulkonäössä. Häpeämme vartaloamme, emme ole vapaita. Ketä tämä hyödyttää? KUKA tekee tällä rahaa? Naisia se ei ainakaan palvele, päinvastoin. Laihdutus-, kosmetiikka- ja muotiteollisuus ovat saaneet meidät ottamaan osaa omaan sortamiseemme.
Kulttuurissamme on hyväksyttävämpää kommentoida naisen kehoa, oli hän sitten minkä ikäinen tahansa. Ota vaikka kuka tahansa naispoliitikko, hänen ulkonäköään arvostellaan takuuvarmasti enemmän kuin miespoliitikon.
Naiset kärsivät kehon arvostelusta läpi elämänsä. Naisia esim. syyllistetään ja painostetaan siihen, että synnytyksen jälkeen palataan mahdollisimman pian takaisin vanhoihin mittoihin. Ihan kuin hänellä ei olisi tärkeämpää tekemistä! Ja jos laihtumisessa onnistuu, saa osakseen ihailua ja kunnioitusta.
Yhden tutkimuksen mukaan media ei olekaan suurin syyllinen kehotyytymättömyyteen, vaan erityisesti äidit syyllistyivät lastensa ulkonäön negatiiviseen kommentointiin. Myös isät ja isoäidit olivat syypäitä tutkimuksen mukaan.
Jokainen äidin ääneen, tyttärensä kuullen, lausuma negatiivinen kommentti omasta kehostaan lisää todennäköisyyttä, että tytär on tyytymätön omaan kehoonsa, mikä taas on suorassa yhteydessä syömishäiriöihin ja häiriintyneeseen syömiseen.
Tutkimusten mukaan kehotyytymättömyys ja häiriintynyt suhde ruokaan todella periytyy sukupolvelta toiselle.
Yhdessä tutkimuksessa yllättäen kolmasosa heistä, jotka olivat kokeneet kiusaamista ja negatiivisia kommentteja vartalostaan, myönsivät itse julkisesti arvostelleensa muiden ulkonäköä.
Me siis itse ylläpidämme sitä kulttuuria, jossa elämme. Meistä tulee sen toimijoita, vaikka itse kärsimme siitä. Meidän on tehtävä aktiivisesti töitä, jotta tämä muuttuu!
Unelmavartalo
Tiukassa on myös uskomus siitä, että jos vain laihtuisimme, saavuttaisimme sen unelmavartalon tai edes mielestämme “OK-kropan”, emme enää tuntisi epävarmuutta kehostamme.
Hyvin usein, kun tämä unelmakeho tai painonpudotus saavutetaan huomataan, ettei se parantanutkaan kaikkia ongelmia ja kipeitä sisäisiä haavoja. Olen kirjoittanut kehon hyväksymisestä elämäntapamuutoksen mahdollistajana mm. täällä.
Ymmärrän hyvin, että laihduttaminen, tai ainakin laihduttamisen suunnitteleminen ja laihemmasta vartalosta haaveileminen, on päällisin puolin ja lyhyellä tähtäimellä paljon helpompaa kuin kehonkuvan parantaminen. Tiedetään kuitenkin, että laihduttaminen ei lähes koskaan tuo pysyviä tuloksia, mistä kirjoitin mm. täällä.
Kehonkuvatyöskentelyn tekeminen voi olla pelottavaa, sillä erityisesti moni nainen ajattelee, että hän ei halua tulla “huijatuksi” hyväksymään oma, mielestään liian iso ja vääränlainen kehonsa. Ymmärrän tämän huolen erittäin hyvin.
Voin kuitenkin vakuuttaa, että kun tämän työn tekee huomaa, että sehän ei ollutkaan vedätystä.
Vedätystä oli kaikki se turha työ ja vuosikausien, jopa vuosikymmenten tuska, kun näännytit itseäsi ja yritit muokata kehoasi, vain jotta se mahtuisi johonkin mielivaltaiseen ja epärealistiseen muottiin.
Nyt voit ottaa valtasi takaisin. Kun hyväksyt kehosi, voit alkaa luottaa siihen, että se haluaa sinun parastasi. Sinun ei tarvitse enää taistella sitä vastaan.
Kärsimys ja kehonkuva
En voi olla tyytyväinen ennen kuin olen laihtunut. En vain voi.
Ihmismieli on aina tyytymätön. Ei ole olemassa sellaista kilomäärää, jonka laihduttaminen tekisi mielesi onnelliseksi. Meillä on paljon vääristyneitä uskomuksia, että jos vain laihtuisin, kaikki muuttuisi ja kaikki ongelmani ratkeaisivat.
Voit ajatella, että jos vain laihtuisin 10 kiloa, olisin onnellinen. Mutta mitä tapahtuu, kun tavoite on saavutettu? Puhumattakaan siitä, että lähes aina tavoite on jo alkujaan täysin epärealistinen. Olen kirjoittanut paljon siitä, miksi pysyvä laihtuminen on niin vaikeaa esim. täällä ja täällä.
Kuinka moni meistä on käyttänyt vuosikymmeniä, jopa koko elämänsä, jahdaten tiettyä painolukemaa?

Tyypillisesti tulos on ollut se, että olet painavampi kuin silloin, kun aloitit laihduttamisen. Tiedä, että syy ei ole sinussa, vaan laihduttamisessa! Kirjoitin siitä mm. täällä. Laihduttaminen on suorassa yhteydessä painonnousuun.
Olet ehkä kuullut varoittavia tarinoita ihmisistä, jotka ovat pudottaneet suuren määrän painoa vain todetakseen, että he ovat silti yhtä onnettomia kuin ennen.
On ihan sama vaikka saisit taikaiskusta ihailemasi huippumallin vartalon. Voisit olla iloinen pari viikkoa, mutta pian mielesi alkaisi löytää ja huomauttaa vartalon kohdista, jotka eivät sen mielestä ole tarpeeksi hyviä.
Puhumattakaan siitä, että koskaan painonnousua ei pelkää niin paljon kuin silloin, kun on laihtunut ja yrittää ylläpitää hoikempaa vartaloa! Tästä minullakin on kokemusta.
Vaikka uskot, että laihtuminen vapauttaisi sinut, asia on päinvastoin. Laihtuminen kahlitsee sinut vain vahvemmin kiinni lihomisen pelkoon.
Lisäksi, painonpudotus on huono tapa lisätä onnellisuutta yksinkertaisesti siksi, että ainoa tapa olla onnellinen, on olla sitä tässä hetkessä. Juuri nyt. Onnellisuus ei synny mistään ulkoisista seikoista, vaan se lähtee sisältäsi.
Niin lässytykseltä kuin tämä kuulostaakin, se on totuus.
Haluatko olla lihava?
Voi olla, että ensimmäinen reaktiosi tähän kysymykseen oli: “en todellakaan! Kuka haluaisi olla lihava?” Tämä voi kuitenkin olla tärkeä asia pohtia.
Yllättävän moni haluaa alitajuisesti pysyä lihavana. Lihavuus voi suojella ei-toivotulta huomiolta, lihava ihminen ei välttämättä joudu kilpailemaan muiden kanssa, hän voi ja saa olla näkymätön... Tunteet omaa lihavuutta kohtaan on hyvin monisävyistä.
Joillekin lihavuus on tapa kapinoida yhteiskunnan tai muiden ihmisten asettamia odotuksia ja vaatimuksia vastaan.
Naiset kokevat monesti, että heidän painonnousunsa johtuu äitiydestä. Kun heistä tuli äitejä, kaikkien muiden tarpeet ovat menneet omien edelle. He voivat nähdä ns. ylipainon heijastuksena roolistaan hoivaajana, joka on luopunut roolistaan seksuaalisena olentona. Tämä ehkä osasta äitejä kuuluu tärkeänä osana äitiyteen, oli se sitten tietoista tai ei.
Osa voi taas kokea esim., että lihavuus, isokokoisuus, auttaa olemaan enemmän. Että suuremman tilan vieminen saa ihmiset huomaamaan hänet ja ottamaan hänet tosissaan.
Tunnistatko omia tarinoitasi näistä? Miten isompi keho tai lihavuus on palvellut sinua?
En tarkoita, että ilman tätä tarinaa olisit automaattisesti laihempi, sillä erittäin moni asia vaikuttaa painoon. Ihmiskehoja on kaiken kokoisia ja monilla biologinen normaalipaino on paljon korkeampi kuin mitä yhteiskunta tällä hetkellä hyväksyy "normaalipainoksi".
Mutta jos sinulla on tarina, jota et tunnista voi olla, että jatkat itsesabotointia hyvinvointiasi tukevien elämäntapojen suhteen. Sillä jos lihavuus on sinulle suojamuuri, tahatonkin laihtuminen voi laukaista vastareaktion.
Omalla kohdallani se, että kamppailin painoni kanssa, toimi harhautuskeinona. Se oli vähemmän pelottavaa kuin sen kohtaaminen, että en tiennyt, kuka olen ja mitä haluan elämältä. Että koin olevani epäonnistunut. Niin kauan kuin sain keskittää aikani ja energiani ruoan ajattelemiseen ja olin tyytymätön kehooni, pystyin välttämään niiden oikeasti pelottavien tunteiden ja uskomusten kohtaamisen.
Eroon häpeästä
Yksi suurimpia esteitä laihduttamisen ja laihduttamisen yrittämisen lopettamisessa on häpeä ja tyytymättömyys omaan kehoon.
Hyvin usein kehohäpeästä ja -tyytymättömyydestä pääsee eroon vain sisäisellä muutoksella, sillä ongelma on kehonkuvassa. Olen valmentanut monia naisia, jotka ovat inhonneet kehoaan silloinkin, kun he olivat hoikkia. Usein kehosi osa, jota inhoat itsessäsi kun olet lihava on osa, jota inhoat ihan yhtä paljon hoikkana. Laihtuminen kun ei paranna huonoa kehonkuvaa.
Kokosin 14 + 1 vinkkiä, miten voit ottaa askelia kehon hyväksymiseen:
1. Usko että kykenet rakastamaan kehoasi sellaisena kuin se nyt on. Usko itseesi ja kykyysi muuttaa suhtautumistasi, koska muuten et pääse eteenpäin.
2. Lakkaa piiloutumasta. Jos yrität peitellä ja piiloutua ylimääräisten vaatteiden avulla tai pysyt hiljaa silloin, kun sinulla on asiaa, ala tietoisesti haastamaan itseäsi. Pukeudu vähän vähemmän peittävämmin kun käyt kaupassa. Kokeile sanoa jotain, kun olet vaikka kaverien kaverien seurassa juhlissa. Pienet asiat riittävät ja näet, miten pitkälle haluat mennä. Mikä on pahinta, mitä voisi tapahtua?
3. Osta vaatteita, jotka mahtuvat sinulle NYT, ei laihduttuasi viisi tai kymmenen kiloa. Kiristävät housut ja epämukavuuden tunteminen vaatteissasi eivät motivoi sinua syömään terveellisesti, vaan päinvastoin. Se on jatkuva muistutus siitä, että et pidä kehostasi ja se tekee sinusta onnettoman!
4. Hankkiudu eroon väärän kokoisista vaatteista. Hanki sopivan kokoisia, kauniita vaatteita ja tunne ero. Miten hyvältä tuntuu, kun vaatteet ovat oikean kokoisia eivätkä purista mistään? Se auttaa sinua rentoutumaan ja nauttimaan elämästäsi juuri nyt.
5. Haasta uskomuksesi. Ota huomioon, että uskomuksesi kehostasi saattavat hyvinkin olla epätosia. Me kaikki katsomme maailmaa omien uskomustemme läpi. Huomaamme asiat, jotka vahvistavat uskomuksiamme. Mielemme ei edes rekisteröi tietoa, joka on uskomustemme vastaista. Eli kun alat uskoa, että ehkä sittenkin olet hyvä ja riittävä sellaisena kuin olet, alat nähdä ympärilläsi todisteita tästä. Jos et kyseenalaista uskomuksiasi, mikään määrä ulkopuolisia viestejä ja positiivista, kannustavaa itsepuhetta eivät auta sinua! Kirjoitin uskomuksista aiemmin täällä.
6. Kohtaa sisäinen kriitikkosi. Kukaan ei kohtele sinua yhtä rumasti. Itsesi mollaaminen ei motivoi sinua vaan päinvastoin, sillä on sama vaikutus kuin jonkun toisen harjoittamalla henkisellä väkivallalla. Kohtaa kriitikkosi silmästä silmään ja huomaa, miten paljon se sinua satuttaa. Kun tulet tietoiseksi silloin kun sisäinen kriitikkosi on läsnä, voit tehdä päätöksen siitä, ettet enää suostu pahoinpideltäväksi!
7. Luo sisäinen tukija. Seiso peilin edessä ja sano itsellesi esim.: “minä olen kaunis”, “minä riitän sellaisena kuin olen” ja “minä pystyn tähän”. Kun toistat tätä joka päivä, siitä tulee lopulta mielesi sisällä automaattista. Positiivinen sisäinen puhe täytyy kuitenkin ensin luoda, se ei ilmesty tyhjästä. Eli harjoittele, joka päivä ja mahdollisimman usein.
8. Nimeä häpeäsi. Kun tunnet häpeää kehostasi, pue se sanoiksi. Kirjoita se paperille. Kun tuot ajatuksen päivänvaloon, se ei pysty enää myrkyttämään sinua sisältäpäin. Samalla luot selkeyttä sille, mitä häpeäsi oikeastaan on ja mistä se johtuu.
9. Ota etäisyyttä sisäisistä reaktioistasi ja ole tarkkailija, kärpänen katossa. Ole utelias ja voit huomata ja oppia uusia asioita itsestäsi sen sijaan, että jäät jumiin ja toistat samaa kuviota aina uudestaan.
10. Ota vastuu. Sinä olet vastuussa siitä, miten päätät reagoida negatiivisiin ajatuksiisi ja kokemuksiisi kehostasi. Ja tämä on hyvä asia! Sinulla on enemmän valtaa kuin uskotkaan. Voit valita tyytymättömyyden, tai voit valita olla kiitollinen ja iloinen kaikesta siitä, mitä sinulla jo on.
11. Tunne kiitollisuutta kehoasi kohtaan. Et ehkä vielä voi sanoa rakastavasi kehoasi, mutta varmasti löydät siitä mukavia asioita. Sinulla on silmät, jotka näkevät. Sinulla on lihakset, jotka kantavat sinua eteenpäin. Kehosi on kotisi, se mahdollistaa sinulle kaiken sen, mistä eniten pidät.
12. Kohtaa tunteesi. Tämä on todella haastavaa mutta kun jokin laukaisee sinussa kehoosi liittyvää häpeää, sen sijaan että yrittäisit vain rauhoittua ja unohtaa sen, käy tilanne läpi ja analysoi se. Jos et tee näin, sama tilanne tulee eteesi uudestaan ja uudestaan. Ajan kanssa pystyt tekemään rauhan itsesi ja kehosi kanssa.
13. Valitse tarina, jota haluat elää! Eli, leikitään että olet nainen, sinkku ja haluat löytää kumppanin jakaamaan elämäsi. Tarinasi voisi olla esim. “naisen kuuluu olla hoikka, varsinkin jos hän haluaa parisuhteen”. Luo uusi tarina, esim.: “Kehoni koko ei määritä sitä, olenko rakkauden arvoinen. Vartalot muuttuvat väistämättä iän mukana, mutta rakkaus perustuu ennen kaikkea henkiselle yhteydelle.”
14. Mitä voit tehdä jo tänään, jos olet sosiaalisen median käyttäjä, on valita kehopositiivisia, oman kehon hyväksymistä ajavia seurattavia. Näin luot elämääsi vastavoiman laihduttamiseen painostaville viesteille ympärilläsi ja hiljalleen alat sisäistää, että kaikenlaiset ja -kokoiset kehot ovat arvokkaita, kauniita ja rakkauden ja huolenpidon arvoisia.
Jos seuraat laihdutusvinkkejä ja/tai kehomuutoskuvia jakavia tai vastaavia "hyvinvointia" edustavia ihmisiä tai tilejä somessa, siivoa nämä pois. Ihan oikeasti! Koska miksi seuraisit ketään, joka aiheuttaa sinussa kehotyytymättömyyttä, pahaa oloa ja tarvetta rajoittaa syömisiäsi?
Jos haluat parantaa terveyttäsi ilman kurimusta ja syömisen rajoittamista, tilaa ilmainen oppaasi Lempeään elämäntapamuutokseen täältä.
Lähteet:
Meskanen, Katarina; Strengell, Heidi: Rakas keho. Tuuma-kustannus, Jyväskylä 2019.
In It Together: Mother Talk of Weight Concerns Moderates Negative Outcomes of Encouragement to Lose Weight on Daughter Body Dissatisfaction and Disordered Eating https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4783273/
Maternal effects on daughters’ eating pathology and body image https://www.researchgate.net/publication/5683017_Maternal_effects_on_daughters'_eating_pathology_and_body_image
The influence of maternal modeling on body image concerns and eating disturbances in preadolescent girls https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005796717302309
https://hellogiggles.com/lifestyle/health-fitness/6-surprising-facts-about-body-shaming-according-to-this-new-study/
https://tinybuddha.com/blog/how-to-move-through-feelings-of-body-shame/
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/modern-sex/201707/how-overcome-body-shame