top of page

Miten intuitiivinen syöminen aloitetaan?

Kuvittele, että ostat markkinoiden parhaan älypuhelimen ja alussa se toimii moitteettomasti, on nopea, tehokas ja pidät uudesta puhelimestasi kovasti. Ajan mittaan puhelin kolhiintuu, lataat päivityksiä, sovelluksia ja tiedostoja. Älypuhelimesi alkaa hidastella, jumittaa, ylikuumentua ja se voi kaatua kokonaan. Lopulta päädyt ostamaan uuden puhelimen voidaksesi aloittaa taas puhtaalta pöydältä.


Mutta et voi ostaa uutta kehoa tai pyyhkiä koko ruokahistoriaasi pois. Joudut ja saat korjata sen, mikä sinulla jo on, eli yrittää palauttaa omat tehdasasetuksesi.


Me kaikki olemme syntyneet intuitiivisina syöjinä. Kasvaessamme sisäisten signaalien kuuntelemisen taito on hukkunut mm. ympäristöstä tulevien äänien, kehittämiemme ruokasääntöjen ja kehon hallinnoimisen alle. Intuition uudelleenherättäminen ja vahvistaminen on oppimisprosessi, jossa taitosi karttuvat harjoittelun myötä.

Vaaleahiuksinen tyttö syö ranskalaisia pöydän ääressä kukkakuvioinen takki päällä

Ensin on painotettava sitä, mitä intuitiivinen syöminen ei ole. Intuitiivinen syöminen ei ole tapa pudottaa painoa. Se ei ole mikään salainen tapa saavuttaa laihuus. Se ei ole sitä, että alat syödä mahdollisimman vähän tai vain silloin, kun sinulla on nälkä.


Intuitiivinen syöminen on sinusta itsestäsi, sisältäsi, tulevien ruumiillisten viestien kuuntelua. Se on syväkuuntelua ja yhteyden luomista kehosi kanssa. Se on luottamusta siihen, että kehosi osaa ihan itse säädellä syömistäsi, aivan kuten teit silloin, kun synnyit tähän maailmaan autuaan tietämättömänä mistään muusta. Sinä söit, nautit, ja jatkoit elämääsi.


Tässä blogipostauksessa käyn läpi sen, mitä intuitiivisen syömisen aloittavan kannattaa tietää ja mitkä ensiaskeleet useimmilla toimivat.


“Mutta minä haluan laihtua.”


Halu tai toive laihtua ja laihduttaminen ovat onneksi eri asioita. Todennäköistä on, että vaikka olisitkin luopunut laihduttamisesta, toive laihtumisesta ei ole kadonnut mihinkään.


Kukapa ei haluaisi laihtua tässä kulttuurissa, jossa elämämme. Unelma laihtumisesta ei mielestäni ole ongelma, kunhan se ei ole tavoitelistasi yläpäässä ja se, mikä määrää tekemäsi valinnat. Jos sinua kiinnostaa se, miksi laihuus on meille lähestulkoon pakkomielle, lue tämä: Se varastaa aikasi, energiasi ja rahasi – mikä se on?


Suurin osa intuitiivisen syömisen (uudestaan) löytäneistä onkin heitä, jotka ovat kokeilleet kaikkea ja monesti jopa laihtuneet sen saman 10, 20 tai 30 kiloa useampaan otteeseen vain lihoakseen sen aina takaisin. Osa on saavuttanut sen himotun “laihuuden” ja todennut, että on aivan yhtä onneton laihana kuin oli painavampana. Muut ihmiset ja koko yhteiskunta kohtelee hoikkaa ihmistä paljon paremmin kuin painavampaa, mutta se ei riitä parantamaan huonoa kehonkuvaa. Monet intuitiivisen syömisen pariin löytäneet ovat käyneet läpi aivan kaiken muun ennen kuin he ovat olleet valmiita aloittamaan intuitiivisen syömisen, painonvartijoista ketogeeniseen ruokavalioon ja kaikkeen siltä väliltä.


Ja joskus on vain saatava kokeilla se yksi, viimeinen laihdutuskuuri ennen kuin on valmis työskentelemään sen eteen, että laittaa painon taka-alalle ja alkaa tehdä henkistä työtä tiedostamalla ja kyseenalaistamalla omia ajatus- ja toimintamalleja. Sen sijaan että muuttaisit kehoasi muutat sen, mitä kehostasi ja ruoasta ajattelet.


Intuitiivinen syöminen on toki paljon muutakin kuin työtä: se on nautintoa, havaintojen ja oppimisen matka, jolla ei ole päätepistettä. Tarvitset ison annoksen uteliaisuutta ja rohkeutta kun päätät luottaa siihen, että kehosi osaa säädellä ravinnon ja ravinteiden saantia itse ja luottamusta siihen, ettet syö pelkkää karkkia loppuikäsi.


Ja se siinä onkin yksi vaikeimmista asioista: epävarmuus. Kukaan ei voi varmuudella kertoa sinulle, mitä kehollesi tapahtuu tai mitä intuitiivisuus syömisessä juuri sinulla on. Tässä intuitiivinen syöminen eroaa täysin laihdutuskuureista ja eri ruokavalioista, jotka lupaavat sinulle kuun taivaalta, kun vain noudatat sääntöjä. Ne kertovat sinulle, mikä on oikein ja mikä on väärin luoden turvallisuuden tunnetta. Jos sinua kiinnostaa lukea laihdutuskuurien ja “puhdas ruoka” -ideologian yhteydestä kultteihin ja uskontoon, käy lukemassa blogini Rajoita, kärsi, puhdistu – myytit ja uskomukset ruoasta.


Jos laihtuminen kuitenkin on se, mitä kaikista eniten haluat, aika ei ole kypsä intuitiivisen syömisen aloittamiselle tai ehkä intuitiivinen syöminen ei sovi sinulle. Tämä ei toki estä sitä, etteikö voisi käyttää samoja elementtejä kuin intuitiivisessa syömisessä on, kuten esim. ruokien valitseminen sen mukaan, mitä itse tykkää syödä (eikä sen perusteella, mitä joku muu sanoo, että “pitäisi”).


Kuten ylempänä kirjoitin, painonpudotuksen tavoittelu estää kehon kuuntelun ja yhteyden luomisen erittäin tehokkaasti. Se ei tarkoita, että se olisi mahdotonta, mutta se mitä olen itse todistanut asiakkaissani on, että kun taustalla on vuosikausia ellei vuosikymmeniä ruokasääntöjä, ulkoapäin kontrolloitua syömistä, syyllisyyttä, häpeää ja jojoilua, on lähestulkoon mahdotonta tehdä rauha ruoan kanssa, jos koko ajan miettii "lihottaako tämä?" tai "en saa lihoa yhtään!". Ja tämä onkin asia, mitä moni ei tiedä: Voit olla laihdutuskuurilla täysin tietämättäsi. Jos yrität hallita painoasi ja syömisiäsi, vaikka et olisikaan merkittävällä laskennallisella kalorivajeella, olet silti laihdutuskuurilla. Itse asiassa, jos jojoilet laihduttamisen ja ahmimisen välillä, kehosi on hälytystilassa, joka vastaa laihdutuskuurin vaikutuksia.


Pyrkimys syödä varsinkin tietyillä aterioilla mahdollisimman vähän tai kevyesti on ehkä petollisin ja vahingoittavin tapa olla jatkuvalla, piilevällä laihdutuskuurilla. Jos tämä kuulostaa tutulta veikkaan, että kärsit syömiskohtauksista, joiden aikana syöt erityisesti rajoitettuja ruokia kuten suklaata suurempia määriä kuin haluaisit ja tilanne voi tuntua täysin hallitsemattomalta. Luultavaa on myös, että sinulla on iltaisin syömiskohtauksia, jotka luokittelet ehkä “tunnesyömiseksi” tai sokeriaddiktioksi. Luultavasti et pysty säilyttämään mitään “herkkuja” kotona, sillä syöt ne kaikki aina kerralla.


Erivärisiä sekä vihreitä suklaatryffeleitä valkoisella karvamatolla

Ruoan ja syömisten hallinnoiminen johtaa aina ongelmiin ja tuottaa samanlaisia seurauksia kuin kitukuurit lukuunottamatta voimakasta fyysistä nälkiintymistä. Henkiset ja psyykkiset seuraukset vaikuttavat kuitenkin mm. nälkähormoneihin, ruokaan fiksoitumiseen ja siihen, että koet tarvitsevasi lisää (itse)kontrollia vaikka oikeasti kontrolloiminen on koko ongelman ydin!


Kokeilin muutama vuosi sitten pitkästä aikaa kalorien laskemista puhelinsovelluksen avulla ja voin sanoa, että nälkä, ruokaan fiksoituminen ja halu syödä nousi hurjasti kaloreja laskiessa ja puhelinsovelluksen ilmoittaessa ylärajan (joka muuten minulla oli melko korkea ja SILTI koin sen rajoittavana). Samalla kalorien seuraaminen se vie ilon syömisestä, koska kun ruoka alennetaan makrojen ja kalorien tasolle, se vie huomion pois nautinnosta ja ruoan mausta ja alat rajoittaa ruokia kuten hedelmiä(!) siksi, että niistä tulee muka liikaa sokeria, jos sovellusta on uskominen.


Surullista onkin, että niin moni luottaa mieluummin puhelinsovellukseen kuin omaan kehoonsa.


Miksi painonpudotus ja intuitiivinen syöminen eivät toimi yhdessä?


Painonpudotuksen tavoittelu häiritsee ja värittää jokaista ruokailuhetkeäsi. Jos joku myy sinulle painonpudotusta mainostaen sitä “intuitiivisena syömisenä”, kyseessä ei ole intuitiivinen syöminen. En haluaisi olla näin ehdoton, mutta tätä on todella tärkeä painottaa. Minulla kesti itselläkin todella pitkään sisäistää se, että intuitiivinen syöminen ja laihdutus nyt eivät vain millään pysty toimimaan yhdessä.


Et voi oppia kuuntelemaan kehoasi, jos ajattelet jatkuvasti mielessäsi: “laihduttaako tämä?”, “kuinka paljon saan syödä?”, “minun pitäisi valita kevyempi vaihtoehto vaikka oikeasti tekisi mieli rasvaisempaa”. Nämä ja tuhannet muut ajatukset määrittävät tällöin kaikkia ruokavalintojasi, jolloin kehon kuuntelun sijaan kuuntelet laihduttavaa mieltäsi.


Lisäksi, koska yrität laihtua, syöt luultavasti liian vähän, mistä kehosi hätääntyy ja alkaa mm. viestiä kovempaa nälkää ja himoa rajoitettuihin sokerisiin ruokiin, mikä yleensä johtaa entistä suurempaan syömisen kontrollointiin. Tämä on viheliäinen noidankehä, jossa pitkällä tähtäimellä on todennäköistä, että tulet aiheuttaneeksi juuri sen, mitä olet niin kovasti yrittänyt välttää: lihomisen.


Ja koska erityisesti paino kiinnostaa ihmisiä sanon tämän: Osa intuitiivisen syömisen oppineista ihmisistä laihtuu, osa lihoo ja osa pysyy saman kokoisina. Nämä muutokset ja painon vakiintuminen tosin tapahtuvat, laihdutuskuureihin verrattuna, todella pitkällä aikavälillä (yleensä 1 - 5 vuotta). Tähänkin onkin pakko lisätä, että itse asiassa myös laihdutuskuurien todelliset ja pysyvät seuraukset näkyvät oikeasti vasta pitkällä aikavälillä...

Punertava, vihreä päärynä pystyssä sinivihreällä taustalla

Ruokasuhde


Ruokasuhdetta voikin verrata mihin tahansa muuhun suhteeseen. Jos suhde on ongelmaton, ruokasuhde ei kaipaa huomiota, ruoka on vain ruokaa eikä hallitse elämää. Koko asiaa ei tarvitse edes ajatella ja joku voisi jopa sanoa, että ihannetilanteessa “ruokasuhdetta ei ole olemassa”.


Mutta jos suhde on vahingoittunut, jos olet kontrolloinut syömisiäsi on selvää, että sinä et luota kehoosi. Arvaa mitä tapahtuu, kun et kuuntele kehosi signaaleja ja reagoi niihin?


Kehosi lakkaa luottamasta sinuun, koska sinä et luottanut, kuunnellut ja kunnioittanut kehoasi. Ja se ei ole sinun vikasi! Vika on siinä, että meidät on opetettu pelkäämään omaa kehoamme ja tekemään kaikkemme, jotta emme liho.


Intuitiivisen syömisen ydin on juuri luottamuksen ja rakkauden uudelleenluominen sinun ja kehosi välille. Kuten missä tahansa suhteessa, toisen kontrolloiminen ei johda muuhun kuin syvempiin ongelmiin. Vaikka kontrolloiminen saattaa tuoda hetkellisen helpotuksen vaikeassa hetkessä, se jää lyhytkestoiseksi aivan samalla tavalla kuin missä tahansa suhteessa. Jotta pystyisimme kuuntelemaan, luottamaan ja rakastamaan, meidän täytyy kunnioittaa toista osapuolta. Meidän täytyy luottaa siihen, että hän puhuu totta ja hänen toimintaansa ohjaavat hyvät aikeet. Kontrolloiminen myrkyttää minkä tahansa suhteen eikä vastaus koskaan ole, että kontrollia pitäisi saada lisää.


Ja mikä unohtuu usein ruokasuhteesta puhuttaessa?


Kehosuhde. Se on vahvasti linkittynyt ruokasuhteeseen ja nämä kaksi ovat vuoropuhelussa keskenään. Jos yrität korjata ruokasuhdettasi puuttumatta siihen, miten näet, ajattelet ja miten kohtelet kehoasi, ajaudut nopeasti ongelmiin tai umpikujaan. Mikä onkaan suurin syy, miksi joku päättää keskeyttää intuitiivisen syömisen ja palata takaisin laihduttamiseen tai rajoittamiseen?


Se on lihominen. Olen kirjoittanut tästä kaksi kattavaa blogipostausta:

Lihomisen pelko – oletko laihdutuskuurilla tietämättäsi?

"Apua, olen lihonut!” Mitä teen?


Intuitiivista syömistä opeteltaessa on paino asetettava taka-alalle ja kyettävä hyväksymään mahdollinen, joko väliaikainen tai pysyvä, painonnousu. Lopulta kehosi hakeutuu omaan biologiseen normaalipainoonsa. Yksi suuri osa intuitiivista syömistä ja kehosuhteen parantamista onkin se, että paino lopulta menettää täysin merkityksensä. Et ole enää pelkkä keho, pelkkä esine tai koriste. Sen sijaan, että rakastuisit kehoosi, rakastut elämääsi ja kaikkeen siihen, mitä sillä on sinulle tarjota.


Siinä se eroaa aivan täysin kaikista muista “elämäntapamuutoksista”, joita olet ehkä kokeillut. Sen sijaan, että muuttaisit kehosi muutat sen, mitä ajattelet kehostasi, miten suhtaudut kehoosi ja miten kohtelet kehoasi. Jos haluat, voit lukea lisää kehonkuvan parantamisesta:

Laihtuminen ei paranna huonoa kehonkuvaa – 14 vinkkiä parempaan oloon kehossa


Laihduttamisesta ja laihdutusmentaliteetista luopuminen on kaikista tärkein ensimmäinen askel. Ehkä olet kyllästynyt laihduttamaan tai et ole koskaan saanut niitä tuloksia, joita olet kaivannut tai, kuten lähes aina on, tulokset ovat jääneet lyhytaikaisiksi.


Intuitiivinen syöminen ei ole mitään sellaista, minkä oppii parissa päivässä. Pieni osa ihmisistä voi ehkä muutamassa viikossa saada hyvin kiinni intuitiivisesta syömisestä, mutta suurimmalle osalle, varsinkin, jos ja kun laihdutushistoriaa voi olla useita vuosia takana, oppimiseen menee ainakin 6 kuukautta, joillain ihmisillä jopa 5 vuotta.


Kukaan ei kuitenkaan voi sataprosenttisesti "oppia intuitiivista syömistä" sillä kuten elämä yleensäkin, intuitiivinen syöminen ei ole matka, jolla olisi tietty määränpää, jolloin olet "valmis". Jokainen askel, kuten omien nälkäsignaalien tunnistaminen varhaisessa vaiheessa tai sen oppiminen, miltä tietyt ruoat saavat olosi tuntumaan, ovat iso osa intuitiivista syömistä. Kun ravitset itseäsi kunnolla ja syöt tyydyttävää ja herkullista ruokaa, mielialasi ja olosi paranee huomattavasti. Saat siis jo tuloksia, eli oppimista, energiaa ja arvokasta dataa, jo hyvin pian aloitettuasi intuitiivisen syömisen.


Valkoinen kyyhkynen lentää siivet levällään pastellinvärisellä taustalla

On tärkeä muistaa sekin, että varsinkin jos sinulla on yhtään suurempia haasteita intuitiivisen syömisen opettelussa, yksin ei kannata jäädä. Aivan kuten menisit lääkäriin, jos sinulla olisi jatkuvia kipuja, myös henkisen ja psyykkisen puolen hyvinvointiin kannattaa satsata. Kaiken lisäksi omaan hyvinvointiin sijoittaminen maksaa itsensä takaisin monin kerroin, yleensä välittömästi!


Pidä huolta itsestäsi ja henkisestä jaksamisesta


Intuitiivista syömistä tukemaan on hyvä pitää huolta unensaannista, stressin vähentämisestä ja henkisestä jaksamisesta. Nukutko 7 - 8 tuntia yössä? Millainen tasapaino sinulla on työn, perheen ja vapaa-ajan kanssa? Koetko elämäsi mielekkääksi?


Jos sinulla on haasteita näillä osa-alueilla, niihin kannattaa ehdottomasti puuttua. Tämän voi tehdä jo ennen kuin heittäytyy intuitiiviseen syömiseen.


Aivan kuten intuitiivisessa syömisessä tässäkin on hyvä muistaa, että täydellisyyttä ei ole olemassa. Esimerkiksi jos nukut nykyään 5 tuntia yössä ja jos saat tämän pidennettyä 6 tuntiin, saat jo valtavasti etuja. Jos koet olosi todella kuormittuneeksi voi olla, että sinun kannattaa ensin keskittyä taakkasi keventämiseen ennen kuin sinulla on voimavaroja perehtyä intuitiivisen syömisen opetteluun. Nämä ovat erittäin yksilökohtaisia asioita ja sinä itse tiedät sisimmässäsi vastauksen siihen, mitä sinun kannattaa tehdä.


Mikä toiminta kutsuu sinua? Tai onko ehkä jotain, mistä sinun tarvitsee päästää irti päästäksesi eteenpäin?


Mitä ensin? Top 3 vinkit


Jos koet olevasi valmis intuitiivisen syömisen aloittamiseen, tässä ovat parhaat vinkkini.


1. Hankkiudu eroon vaa’asta ja luovu itsesi punnitsemisesta ja mittailusta. Hanki oikean kokoisia vaatteita, jotka tuntuvat hyvältä päällä nyt. Yksi haastavimmista asioista alussa onkin vaatekaapin siivous ja vanhojen, vääränkokoisten vaatteiden pois heittäminen tai kierrätyksen laittaminen.


2. Pyri riittävään ja säännölliseen syömiseen. Säännöllisyys voi tarkoittaa eri asioita eri ihmisille, mutta yleisenä ohjenuorana voi käyttää sitä, että nälkä ei ehdi ruokailujen välillä kasvaa liian suureksi. Tämä on ehdottoman tärkeää varsinkin, jos jojoilet liian vähäisen syömisen (minkä ehkä ajattelet olevan “kohtuullista syömistä”) ja “ylensyömisen” välillä tai jos kärsit ns. tunnesyömisestä iltaisin.


3. Tee nautinnosta ja tyytyväisyydestä jokaisen aterian ykköstavoite.


Tämä kolmas vinkki on intuitiivisen syömisen lähestymistavan toisen kehittäjän, Elyse Reschin käytännön vinkki ja olen siitä täysin samaa mieltä. Tällä tavalla aloitin itse intuitiivisen syömisen, täysin vahingossa ja tietämättä, että tällainen lähestymistapa oli edes olemassa! Se muutti koko päiväni kulun, kun söin sitä, mitä oikeasti halusin syödä ja miten paljon halusin heti aamusta. Ja kun tiesin, että kaikki ruoka oli aina sallittua ja saatavilla, minulla ei ollut enää mitään tarvetta syödä yli sen, mikä tuntui kulloinkin hyvältä. En ollut osannut aiemmin edes kuvitella, että kehoni osaa itse säädellä sitä, mitä ja miten paljon syön koska kuvittelin aina, että minun pitäisi jotenkin pitää kehoni ja ruokahaluni "ruodussa".


Ei ole olemassa mitään yhtä oikeaa tapaa syödä (intuitiivisesti) tai aloittaa intuitiivista syömistä, vaan meillä kaikilla on oma matkamme. Luota siihen, että kehosi haluaa sinulle vain hyvää.


"Jos laihdutuskulttuuri ei olisi sellaista myrkkyä kuin se on, intuitiivista syömistä kutsuttaisiin vain… syömiseksi." Tuntematon

Voit lukea lisää intuitiivisesta syömisestä alla olevassa blogipostauksessa:

Kuva suklaatryffeleistä jonka päällä lukee: Mitä intuitiivinen syöminen on? Syö mitä haluat ja vapaudu

bottom of page