top of page

Miten minusta tuli intuitiivinen syöjä?

Olen health coach, jonka intohimo on auttaa erityisesti naisia saavuttamaan rauhan ruoan ja itsensä kanssa. Koska se, miten suhtaudumme itseemme, heijastuu usein ruokasuhteeseemme.

Toisin kuin monet lapsena, en ollut koskaan kokenut mutkatonta ja intuitiivista suhdetta ruokaan. Suhteeni ruokaan oli jo pienestä lapsesta saakka häiriintynyt ja minulla oli erittäin huono itsetunto ja luottamus itseeni. Kasvoin jäätelöllä, vihasin liikuntaa, uskoin etten ole kykenevä samaan kuin muut. Lisäksi uskoin, että kehoni haluaa kerätä mahdollisimman paljon rasvaa itseensä. Kummallisinta oli, etten vielä lapsena ollut ylipainoinen, vaikka aina koin ja kuulin olevani se pullukka. Katselin maailmaa vääristyneiden lasien läpi, jatkuvasti verraten itseäni hoikkiin ihmisiin, ikään kuin millään muulla ei olisi ollut väliä. Ruoka ja syöminen tuntui näyttelevän pääosaa elämässäni.

Ajattelin aina, etten voi koskaan laihtua, koska rakastan ruokaa liikaa. Lapsena kapinoin syömällä mitä huvitti samalla kärsien siitä ja ihannoiden laihoja ihmisiä. Teini-ikäisenä laihdutin ja suhteeni ruokaan muuttui vielä häiriintyneemmäksi.

Kontrolloimalla ruokaa koitin kontrolloida elämääni ja tulla hyväksytyksi. Olin itseni nälkiinnyttämisen vuoksi tunnesyöjä, ja etsin ruoasta helpotusta ahdistukseen ja milloin mihinkin tunteeseen ja tilanteeseen. Välillä olin masentunut ja annoin kaiken kontrollin lipsua pois, minkä tuloksena lihoin, koska halusin vain syödä. Ruoka oli ainoa ilon lähde ja ystävä. Jälkikäteen tarkasteltuna se oli todella tärkeä oppitunti ja kokemus. Opin mm. sen, että syömällä enemmän en nauttinutkaan ruoasta enemmän, vaan vähemmän ja että mitään pahaa ei oikeasti tapahdu, jos en hallinnoi syömistä.

Vaikka välillä rajoitin ja vähensin kaloreita, silti aina vanhat, opitut tavat tulivat takaisin, koska en puuttunut ongelmani juurisyihin. Mikään määrä ruokaa ei voinut ratkaista ongelmiani.


Laihdutusmentaliteetti, syömisten rajoittaminen ja tiettyjen ruokien kieltäminen ei myöskään ikinä toiminut, vaan se johti minut vielä syvemmälle suohon ja sai minut vakuuttuneeksi siitä, että en vain ole kykenevä laihtumaan pysyvästi. Lisäksi olin täysin kyvytön noudattamaan mitään sääntöjä tai ruokavaliota ja kapinoin kaikkia ravintosuosituksia vastaan jatkuvasti.


Ironista oli, että kapinointi ja vapauden kaipuu osoittautuivat lopulta kaikista suurimmiksi lahjoiksi. Koska sääntöjen noudattaminen oli minulle mahdotonta, annoin vuosien taistelun jälkeen periksi. Söin mitä halusin, miten paljon halusin silloin kun minulla oli nälkä tai muuten vain huvitti syödä.


Olen vakuuttunut siitä, että saamme sen, mistä luovumme. Yksinkertaisesti siksi, että kun päästämme irti ja lakkaamme epätoivoisesti tavoittelemasta haluamaamme, voimme keskittää energiamme muihin asioihin. Voimme alkaa elää.


Lopetin siis syömisen hallinnan, aloin kuin vahingossa kunnioittaa nälkääni ja kehoni viestejä. Keskityin enemmän syömiseen ja siitä nauttimiseen ja vanhat tavat alkoivat vähitellen muuttua. Huomasin käsi sipsipussissa, että eihän minun edes tee mieli syödä näitä! Olin energisempi ja mielialani olivat paremmat, kun ruokin itseäni kunnolla.


Muutokset tapahtuivat hitaasti pidemmällä aikavälillä, eikä minun tarvinnut työskennellä sen eteen. Huomasin vasta vaatekaupassa, että kehoni koko oli muuttunut. (Kehoni hakeutui omaan biologiseen normaalipainoonsa, mikä on jokaisella täysin yksilöllinen ja se on monilla korkeampi kuin mitä itse toivoisi. Intuitiivinen syöminen ei ole tapa laihduttaa. Voit lukea lisää täällä tai täällä.)


Itsekuria minulla ei ole hitustakaan. Vihaan koko sanaa niin paljon! Kuinka monta vuotta uskoinkaan, että sen puute tarkoittaa, että olen oman, luonnollisen painoni yläpuolella ikuisesti. Että olen laiska hedonisti.


Nyt osaan jo ajatella, että ilman näitä kaikkia kokemuksia en olisi tässä. Niiden ansiosta pystyn auttamaan muita lopettamaan kärsimisen ja löytämään ruoasta ilon ja nautinnon.


Uskon omien kokemuksieni ja tutkimusten vuoksi vakaasti, että intuitiivinen syöminen on ratkaisu kaikille, joilla on vaikea suhde ruokaan, itseensä ja kehoonsa. Kaikille, jotka haluavat elää terveyttään kunnioittaen ja elämästään nauttien.


Haluan levittää ilosanomaa kaikille, joille on uskoteltu että he ovat huonoja ihmisiä koska he eivät onnistu laihtumaan tai koska he tykkäävät syödä kakkua ja suklaata!

Minä rakastan hyvin tehtyä, täyteläistä ja kermaista suklaakakkua ja syön sitä juuri silloin kuin haluan. Koska minä itse päätän, miten ja millaista elämää haluan elää.


Liity heti mukaan ihanaan yhteisöömme Syö, nauti, vapaudu - Lempeä elämäntapamuutos Facebookissa. Ryhmä on kaikille, jotka ovat kyllästyneet sen täydellisen ruokavalion etsimiseen, laihduttamiseen, “repsahtamiseen” ja ikuiseen tavoitepainon metsästykseen. Missiomme on voimaannuttaa ihmiset säännöistä, kuureista ja syyllisyydestä vapaaseen syömiseen.


Koska salaisuus terveessä, hyvinvoivan ja energisen kehon ja mielen saamisessa ei ole itsekuri ja syömisten rajoittaminen vaan se, että teet rauhan ruoan ja kehosi kanssa.


Pannukakkuja vadelmien ja tomusokerin kera

bottom of page