top of page

Miten vahvistat itsetuntoasi – ilman laihdutusta

Millainen itsetunto sinulla on?


Moni ajattelee, että laihduttaminen tai ulkonäön muokkaus parantaa itsetuntoa. Osalle se on jopa yksi syy haluta laihtumista! Laihduttaminen kun saattaa toki nostaa esim. itsevarmuuttasi hetkellisesti.


Fakta on kuitenkin, että itsetunnolle laihtuminen ei tee yhtään mitään. Kirjoitin laihduttamisen aiheuttamista ongelmista täällä.


Suurella osalla ihmisistä ei ole hyvä itsetunto, ja se ei ole mikään katastrofi. Itsetuntoa voi kuitenkin vahvistaa pienin askelin ja se on ehdottoman kannattavaa. Voit aloittaa pohtimalla sitä, miten suhtaudut itseesi. Entä miten kohtelet itseäsi?


Yksi heikon itsetunnon merkeistä on virheen jälkeinen häpeän tunne. Ajattelet, että sinussa, teoissasi tai kehossasi on jotain vikaa ja pelkäät, että ihmiset ajattelevat sinusta negatiivisesti.


Mitä hyvä, tai edes parempi, itsetunto on?


Kun itsetunto vahvistuu, olet tyytyväisempi omaan elämääsi ja koet, että pystyt vaikuttamaan siihen. Hyvää itsetuntoa voi kuvailla tilaksi, jossa tunnet olosi mukavaksi omana itsenäsi ja tunnet itsesi. Et koe olevasi selityksen velkaa kenellekään tai koe tarvitsevasi puolustaa omia valintojasi. Sinun ei tarvitse verrata itseäsi muihin ja arvostat itseäsi siinä kuin muitakin. Kykenet suhtautumaan kehoosi neutraalimmin ja sen kautta myös rakastavammin. Siedät pettymyksiä ja omia virheitäsi, ne eivät enää määritä, kuka olet ja kuinka arvokas olet.


Vahvistamalla itsetuntoasi voit elää omaa elämääsi, et ole riippuvainen muiden mielipiteistä. Ja niitähän ihmisillä riittää!


Mitä terve itsetunto antaa sinulle


Itsetunnon vahvistaminen auttaa sinua sosiaalisen median ja laihuusihanteiden paineessa. Kykenet tekemään valinnat elämässäsi ja elämäntavoissasi sen mukaan, mitä sinä haluat tehdä. Kuka sinä haluat olla! Itsetunnon parantamisen kautta voit hyväksyä sen, että kehokin muuttuu vanhetessa. Pystyt suhtautumaan kehoosi ja ulkonäköösi tasapainoisemmin ja positiivisemmin.


Monelta suunnalta tulee viestiä, että sinun pitää ensin muuttaa ulkonäköäsi voidaksesi “rakastaa itseäsi” ja kohottaa itsetuntoasi. Törmään tähän monesti: laihduttamisen todella ajatellaan nostavan itsetuntoa.


Ongelma on, että itsetunto ei toimi tällä tavalla. Itsetunto on psykologinen tarve. Itsetunnon perustaminen ulkonäön varaan on heiveröisin mahdollinen perusta, joka ei pysy pystyssä pitkään. Vaikka painosi laskisi tai saisit jopa “ihannevartalosi”, pian löytäisit siitä uusia vikoja, sillä itsetuntosi ei ulkonäön muokkauksella parane.

Maslow'n tarvehierarkia ja itsetunto kuuluu arvostuksen tarpeisiin

Sama pätee muiden ihmisten miellyttämiseen ja hyväksynnän hakemiseen. Itsetunto tulee sisältäpäin, ei muiden ihmisten kommenteista tai ihmissuhteista.


Itsetunnon vahvistaminen auttaa sinut hyväksymään kehosi sellaisena kuin se on.


Itsetunnon uudelleenrakentaminen


Jos olet pitkään uskonut, että vartalosi ja vaikka kasvosi ovat vääränlaisia, anna itsellesi aikaa toipua ja alkaa hyväksyä itsesi.


Monesti huono itsetunto on yhteydessä siihen, että toivot pääseväsi eroon oikeasta itsestäsi. Toivot ehkä, että olisit laihempi, sinulla olisi nopeampi aineenvaihdunta tai kehosi olisi erimuotoinen. Tai ehkä toivot, että et olisi niin herkkä.


Toivo siitä, että olisit jotain, mitä et ole, vie sinut kauemmaksi sen hyväksymisestä ja arvostamisesta, millainen sinä oikeasti olet.


Aloita julistamalla: tällainen minä olen.


Entä miten puhut itsellesi? Kehitä positiivisempaa ja kannustavampaa sisäistä puhetta.


Entä onko menneisyydessäsi jotain, mitä et ole antanut itsellesi anteeksi? Tai onko elämässäsi ihmisiä, joille sinun tarvitsee antaa anteeksi?


Virheiden sietäminen niin itsessä kuin muissa, ja niiden yli pääseminen, on osa vahvempaa itsetuntoa. Olet ehkä huomannut, että ärsyynnyt muissa ihmisissä niistä asioista, joita et voi sietää itsessäsi. Hyväksymällä itsesi hyväksyt myös muut ihmiset.


Muuta tarinaasi - ja ajatuksiasi


Opettele tunnistamaan haitalliset uskomuksesi itsestäsi. Huono itsetunto saa meidät tulkitsemaan todellisuuden tavalla, joka entisestään vahvistaa huonoa itsetuntoamme. Näemme ne asiat, jotka vahvistavat luulojamme ja jätämme huomiotta ne, jotka todistavat päinvastaista.


Tiedät ehkä huvipuistoista löytyvät hauskat, vääristävät peilit. Huono itsetunto ja sen tuomat haitalliset uskomukset saavat sinut näkemään itsesi ja maailman niin kuin näistä peileistä. Erona on, ettet tiedä, että peili vääristää. Ja sinua ei naurata yhtään.


Kirjoitin uskomusten ja tarinoiden muokkaamisesta täällä.


Muista, että sinä et ole ajatuksesi. Kun otat etäisyyttä ajatuksistasi ja huomaat, että ne todellakin ovat vain ajatuksia, kykenet suhtautumaan tilanteisiin, kokemuksiin ja itseesi terveestä lähtökohdasta.


Lopeta vertailu


Joka kerta kun näet tv-sarjassa laihan ja kauniin naisen, lehden kannessa uimapukumallin, sosiaalisessa mediassa hoikkia ja täydelliseltä vaikuttavia naisvartaloita, tunnet olosi huonommaksi. Vaikka tiedostaisit, että kuvia on käsitelty, nämä vaikuttavat silti sinuun. Tästä on lukuisia tutkimuksia. Naiset kokevat valtavasti ulkonäkö- ja suorituspaineita, jotka lisäävät vajavuuden kokemusta.

Hoikka nainen rannalla bikineissä
Mitä ajatuksia tämä kuva sinussa herätti?

Kaikenlainen vertailu pahentaa aina oloasi ja lopulta nakertaa itsetuntoasi!


Jo tytöillä ja nuorilla naisilla yleinen kehotyytymättömyys lisää riskiä alentuneelle itsetunnolle. Alhainen itsetunto yhdessä kehotyytymättömyyden kanssa taas lisää riskiä syömishäiriön kehittymiselle, masennukselle sekä ahdistukselle.


Vertailu ei kosketa vain ulkonäköä. Törmään usein siihen, että nainen kadehtii toista naista siitä, miten paljon terveellisemmin hän syö. Syömisten vertailu on yhtä turhaa ja vahingollista kuin ulkonäön!


Miltä se tuntuisi, jos lakkaisit vertaamasta itseäsi muihin?

Mitä tekisit eri tavalla?

Miten mielialasi muuttuisivat?


On myös tärkeää antaa muiden ihmisten näyttää miltä he näyttävät, sillä elämäsi ei ole kilpailua heidän kanssaan. Me kaikki olemme arvokkaita sellaisina kuin olemme.


Osa tätä on lopettaa negatiivinen puhe omasta kehosta ja muiden kehoista. Puhe “läskeistä”, alleista tai mistä tahansa kehonosasta valittaminen on tarttuvaa ja lisää myös muiden naisten tyytymättömyyttä kehoihinsa ja ulkonäköönsä! Tässä ei ole kyse vain sinusta vaan meistä kaikista.


Hyvä uutinen on se, että haastamalla tämän puheen autat muitakin naisia tuntemaan olonsa paremmaksi omassa kehossaan. Eikö olekin hienoa? Voit omalta osaltasi olla mukana parantamassa muiden naisten, ja myös miesten ja lasten kehonkuvaa!


Kun joku seuraavan kerran alkaa surkutella “läskejään” voit sanoa esim. “sinussa ei ole mitään vikaa, voidaanko keskittyä tärkeämpiin asioihin?”


Jos vietät paljon aikaa sosiaalisessa mediassa pidä huolta, että näet ja seuraat eri kokoisia ja muotoisia naisia. Tämä tukee sinua matkallasi huomattavasti. Voit myös tulla mukaan ihanaan Facebook-ryhmäämme Syö, nauti, vapaudu - Lempeä elämäntapamuutos.


Ole oma paras ystäväsi


Mielestäni ei ole tarkoituksenmukaista keskittyä vain itsetunnon parantamiseen. Helpotat elämääsi, ja kuin varkain vahvistat itsetuntoasikin, kun opettelet tuntemaan myötätuntoa itseäsi, heikkouksiasi ja virheitäsi kohtaan.


Kun opit suhtautumaan itseesi kuin hyvään ystävään ja tunnet itsesi, vahvistat samalla itsetuntoasi. Tämä vaatii oman itsensä kuuntelua, säännöllistä harjoittelua ja työskentelyä. Se kannattaa, koska mitä vaihtoehtoja sinulla on?


Jos et opi tätä, joudut jatkuvasti yrittämään parantamaan itseäsi, kelpaamaan muille ihmisille. Haet rakkautta muilta, vaikka et koe olevasi rakastettava ja kykene tuntemaan rakkautta itseäsi kohtaan. Mitä kovempaa yrität, sitä enemmän petyt kun olosi ei parane – sinusta voi tuntua niin kuin jotain puuttuisi tai kuin olisit hukassa.


Puhuisitko ystävällesi tai perheellesi niin kuin puhut itsellesi?

 

Vaikka niin monesti uskomme, laihduttaminen ei todellakaan paranna huonoa itsetuntoa. Itse asiassa se ei tee itsetunnolle yhtään mitään, paitsi ehkä tekee olostasi entistä tukalamman, kun huomaat tämän.


Hyväksy itsesi, heikkouksine kaikkineen. Se ei tarkoita, ettet voisi kehittää itseäsi ja käytöstäsi, vain sitä, että teet sen oikeasta lähtökohdasta käsin. Luovu syyllisyyden ja häpeän tunteista. Ne eivät palvele sinua enää.


Ota valtasi takaisin. Sinä päätät, mitä teet elämälläsi, millaisia elämäntapoja haluat noudattaa ja miten haluat syödä. Kun itsetuntosi on edes hieman vahvempi ja suhtaudut itseesi lempeästi kuin rakkaaseen ystävään, kykenet tekemään muutoksia elämäntavoissasi oikeista syistä.


Ensimmäisenä askeleena ala pitää päiväkirjaa tai ainakin kirjoittamaan ajatuksiasi, tajunnanvirtaasi, auki. Säännöllisen kirjoittamisen on todistettu kohottavan mielialaa ja torjuvan masennusta. Kun saat ajatuksiasi paperille, kykenet huomaamaan esimerkiksi, miten puhut itsellesi ja miten olet vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Voit jopa huomata, miten tämä kaikki vaikuttaa suhteeseesi ruokaan ja kehoosi.


Haluatko parantaa terveyttäsi, itsetuntoasi ja suhdettasi ruokaan? Pidän mielelläni sinulle ilmaisen alkukartoituksen. Varaa rohkeasti oma aikasi täältä.


Lähteet:


Mistä itsetunto muodostuu ja kuinka sitä voi parantaa? https://www.mielipalvelut.fi/artikkelit/mista-itsetunto-muodostuu-ja-kuinka-sita-voi-parantaa/

Fat Talk and Your Self-Image https://www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-any-age/201305/fat-talk-and-your-self-image

The link between body dissatisfaction and self-esteem in adolescents: Similarities across gender, age, weight status, race/ethnicity, and socioeconomic status https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923488/
bottom of page