top of page

Nälän 7 lajia – mikä osa sinusta on nälkäinen?

Yksi tietoisen syömisen osa-alueista on uteliaisuus ja huomion kiinnittäminen itse nälän tunnetta kohtaan.


Ennen ruokailua kysy itseltäsi: Miksi haluan syödä?


Jos vastaus on, että olet nälkäinen mistä tiedät, että sinulla on nälkä? Mikä osa sinusta on nälkäinen?


Tiesitkö, että on olemassa seitsemän eri nälän lajia? Näiden lisäksi on vielä nälkä, joka on itse asiassa janoa.


Kun opit tunnistamaan eri nälän lajit ja niiden voimakkuuden asteen ennen jokaista ruokailua, pystyt ravitsemaan kaiken nälkäisen itsessäsi ja nauttimaan ruoasta ja syömisestä perinpohjaisesti.


Olen oppinut tunnistamaan omassa elämässäni erilaiset nälän tunteet, ja niin voit sinäkin. Se auttaa sinua kuuntelemaan omaa kehoasi sekä antamaan sekä kehollesi että sinulle kussakin hetkessä sitä, mitä eniten kaipaat. Et enää syö yli tarpeidesi, kun opit olemaan läsnä ruokailutilanteessa.


Monesti ajattelemme, että esim. yhdistämällä elokuvan katselun ja syömisen saamme siitä enemmän nautintoa. Ehkä se on tuttu tapamme rentoutua. Mutta kun emme keskity syömiseen, menetämme suurimman osan sen tuomasta mielihyvästä. Seurauksena tästä on, että vaikka lautasesi olisi tyhjä ja tiedät, että söit ison annoksen ruokaa, sinulla on silti jokin tai useampi osa, joka kaipaa lisää ruokaa eikä koe oloaan kylläiseksi.


Lapsena osasit luultavasti syödä intuitiivisesti ja nälän aidosti tunnistaen. Kasvaessamme menetämme tämän kyvyn, sillä alamme käyttää ruokaa lohduttamaan, viemään ajatukset muualle, lykkäämään ikävien asioiden tekemistä, turruttamaan, viihdyttämään, palkitsemaan ja mikä surullisinta, rankaisemaan.


Mitä kauemmas ajaudumme tietoisuudesta ja intuitiivisuudesta, sitä suuremmaksi ongelmamme ruoan kanssa kasvavat.


P.s. Opi lisää ruokasuhteen parantamisesta ja oman hyvinvoinnin lisäämisestä ihanassa Facebook-ryhmässämme Syö, nauti, vapaudu. Liity mukaan täältä.


Marenkikerroskakku valkoisella lautasella haarukan kanssa ja taustalla kuppi kahvia

Silmän nälkä


Silmän nälän laukaisee esim. herkulliselta näyttävä kakkupala tai työpaikan taukohuoneessa olevat karkit. Sinulla ei luultavasti ollut aikomustakaan syödä ennen kuin kävelit leipomon ikkunan ohi. Viettäessäsi ravintolailtaa saatat olla ihan täynnä pääruoasta mutta nähtyäsi jälkiruokavaihtoehdot, päätät, että jaksat vielä jälkiruoan. Mainostajat ja kauppiaat tuntevat silmän nälän hyvin ja käyttävät sitä häikäilemättömästi hyväkseen.


Silmien nälän avulla ihmisiä pystyy jopa huijaamaan. Esim. värjäämällä sitruunahyytelön punaisella elintarvikevärillä ihmiset voi saada uskomaan, että he syövät todellisuudessa kirsikkahyytelöä. Silmien antamat viestit siis voittavat jopa suun antaman tiedon!


Silmän nälän tyydyttämiseksi on hyvä kiinnittää ruokaan huomiota ennen kuin laitamme sen suuhumme. Tyydytämme silmän nälän syömällä sopivan kokoisilta, kauniilta lautasilta, mielellään sellaisilta, jotka ovat eri värisiä kuin syömämme ruoka. Jos syömme esim. tv:n ääressä kiinnittämättä ruokaan lainkaan huomiota, menetämme sekä mahdollisuuden aidosti arvostaa ruokaa että sen todellisen tyydyttyneen olon siitä, että olemme syöneet.


On runsaasti tutkimustietoa siitä, että arvioimme syömämme ruoan määrän silmiemme avulla. Syömme paljon enemmän, kun käytämme isoja lautasia ja aterimia, koska se saa ruoan määrän näyttämään pienemmältä mitä se todellisuudessa on. Sama pätee suuriin aterimiin, ottimiin ja tarjoilukulhoihin. Kun ruokaa on enemmän tarjolla, sitä myös syödään enemmän. Siihen on syynsä, miksi fine dining -ravintoloissa annokset ovat pieniä, mutta kauniita.


Muista siis, että silmän nälän tyydyttää kauneus. Kaunis ruoka-annos on paljon houkuttelevampi kuin vaikkapa tehosekoittimessa muussattu, epämääräisen värinen ateria. Kata pöytä kauniisti, vaikka söisit vain yksin. Asettele ruoka lautaselle niin, että se miellyttää silmää. Juo ja syö sinulle mieluisilta astioilta, kauniisti katetulla pöydällä.

Silmät tarvitsevat myös muuta kauneutta kuin vain ruokaa. Katsele tietoisena ikkunasta ulos, ihaile maisemaa, todella näe ympäristösi ja ympärilläsi olevat ihmiset. Lyhyet yhteyden hetket ympäristöömme ravitsevat sydäntämme ja kohentavat mielialaamme, jolloin emme tunne tyydyttämättömyyttä, jota yrittäisimme paikata syömällä.

Nenän nälkä


Nenän nälän laukaisee esim. korvapuustien tuoksu. Kauppiaat ja leipomot käyttävät tätä kikkaa saadakseen sinut ostamaan enemmän. Se on syy, miksi paistopisteet on sijoitettu kaupan sisäänkäynnin viereen.


Kun haistat jotain hyvää, et välttämättä ehdi pysähtyäkään, kun tiedät jo haluavasi syödä sen. Suurin osa siitä, minkä luulemme olevan ruoan makua, on oikeasti ruoan tuoksua. Ihmisen kieli erottaa vain viisi makua: makean, suolaisen, happaman, karvaan ja umamin. Ilman tuoksua mausta katoavat kaikki vivahteet. Flunssassa syöminen on todella ankeaa ja epätyydyttävää sen vuoksi. Tällöin pystymme erottamaan ainoastaan viisi perusmakua sekä ruoan rakenteen.


Tyydyttääksesi nenän nälän, kokeile aina haistella ruokaasi ennen kuin syöt, jotta pääset nauttimaan myös tuoksun eri vivahteista. Voit kuvitella olevasi viiniasiantuntija haistelemassa viinejä. Ajattele, että jo pelkkä ruoan tuoksu ravitsee sinua.

Suun nälkä


Suun ravitsemiseen ei riitä, että laitamme suuhun ruokaa ja pureskelemme.

Sinun on oltava läsnä, jos haluat tuntea olosi kylläiseksi ja tyytyväiseksi.


Tiedostamatonta syömistä tapahtuu helposti, kun syömme samalla kun uppoudumme mielenkiintoiseen keskusteluun ystävän kanssa. Yhtäkkiä huomaamme, että lautanen on tyhjä mutta suumme haluaa vielä syödä. Tämä ei tarkoita, että sinun pitäisi syödä yksin, vaan lisäämällä tietoisuuden hetkiä ruokailuun alat vähitellen keskittyä useammin ja siten maistamaan enemmän. Opit nauttimaan itse ruoan mausta, rakenteesta ja liikkeistä suussasi.


Muistele, kun olit viimeksi pimeässä elokuvateatterissa. Söit ehkä ison pussillisen karkkia mutta et muista syömisestä muuta kuin sen, että yhtäkkiä pussi olikin tyhjä. Uppouduit elokuvaan niin, että olisit yhtä hyvin voinut syödä puun kaarnaa karkin sijaan.


Palauta mieleesi tilanteita, jolloin olet olet tuntenut tyydyttymättömyyttä ruokailun jälkeen. Millainen ruokasi rakenne oli? Voit myös kokeilla syödä esim. makeuttamatonta omenasosetta ja kokonaisen omenan. Samasta ravintoarvosta huolimatta koit luultavasti toisen syömisen ravitsevammaksi.

Se, mitä ruokaa pidämme herkullisena tai vastenmielisenä, on pitkälti ehdollistumista ja tottumista. Suu voidaan myös opettaa nauttimaan uusista mauista tai sellaisista, mistä se ei ole aikaisemmin pitänyt.


Suun nälän aiheuttaa esim. halu syödä jotain kermaista tai rapeaa. Tietyt rakenteet ja lämpötilat voivat olla psykologisesti tyydyttäviä, vaikka et tuntisikaan fyysistä nälkää. Tunnista, mitä ominaisuuksia kaipaat ja kokeile halutessasi ns. tietoista korvaamista. Eli, jos haluat kylmää jäätelöä, kokeile syödä kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia. Jos haluat sipsejä, kokeile paloitella porkkanaa, hapankorppuja tai riisikakkuja (tarvittaessa levitteiden kera!) ja syö niitä. Tarkoituksena ei ole rajoittaa minkään ruoan syömistä vaan kokeilla uusia makuja ja rakenteita. Mitä jos jokin muu ruoka tuo saman tai jopa paremman kokemuksen ja olon?


Suun nälkää voi tyydyttää myös tavallisen ruokailun yhteydessä kiinnittämällä huomiota suussa tuntuviin rakenteisiin ja erilaisiin makuvivahteisiin.


Tärkeää on, että tietoista korvaamista ei lähestytä rajoittamisen ja hyvä vs. paha ruoka -asetelman kautta. Kannatan, ehkä muista tietoisen syömisen asiantuntijoista poiketen tietoista korvaamista vain maltillisesti. Miksi? Koska moni meistä on elänyt vuosia ellei vuosikymmeniä rajoittaen eri ruokia ja kieltämällä itseltään sen, mitä oikeasti haluaa syödä. Tietoinen korvaaminen voi helposti mennä rajoittamiseen tai muistuttaa meitä ajoista, jolloin esimerkiksi ruoanlaitto oli sitä, että korvasit kaikki mielestäsi herkulliset ainesosat "terveellisillä ja kevyillä" ainesosilla.


Voit siis kokeilla oppimisen ja uteliaisuuden kautta, jos esimerkiksi mieliteon jäätelöä kohtaan voisi korvata esim. turkkilaista jogurttia tietoisesti syömällä.


Jos alat syödä ja sinun silti tekee mieli jäätelöä, jätä jogurtti syömättä ja ota jäätelöä. Harjoittelun voi tehdä myös mielikuvituksen kautta, eli kun sinun alkaa tehdä mieli jäätelöä, kokeile mielikuvaharjoittelun avulla, miltä sen syöminen maistuisi ja tuntuisi. Se antaa sinulle nopeasti tiedon siitä, miten sinun kannattaa edetä!


Suu kyllästyy helposti. Kuinka usein huomaat laittavasi suuhun lisää ruokaa, vaikka edellinen suupala ei ole vielä kokonaan pureskeltu? Jokainen suupala on hyvä pureskella kunnolla.


Jos totutamme suumme aina saamaan uusia ärsykkeitä, se ei ole enää tyytyväinen tyhjänä. Silloin alamme jatkuvasti kaivata naposteltavaa ja juotavaa. Olet ehkä huomannut, että joinakin päivinä, kun tyydyt aterioiden sijaan naposteluun, syömistä on todella vaikea lopettaa.


Eli jos emme ole tietoisia siitä, mitä suussamme tapahtuu syödessämme, suu voi tuntea jäävänsä jostain paitsi ja vaatii meitä ruokkimaan sitä lisää. Kokemukseni mukaan tämä on sitä tärkeämpää, mitä enemmän olet menneisyydessäsi ruokaa ja syömistä rajoittanut.


Tietoisen syömisen avulla opit ravitsemaan suusi nälkää tuomalla ruokailuhetkiin mukaan tietoisuuden lisäksi uteliaisuuden.

Vatsan nälkä


Millaisena sinä tunnet vatsan nälän? Joillakin se on tyhjyyden tunnetta vatsassa, kurnimista tai vatsan supistelua. Mikä se onkaan, tunne on epämiellyttävä, joka saa meidät syömään.


Opetamme vatsallemme, milloin olla nälkäisiä. Monesti vatsamme tuntee nälkää tiettyyn kellonaikaan, koska olemme opettaneet sen siihen.

Närästystä, eli refluksia, on helppo erehdyksessä luulla näläksi. Mutta kun syöt, kipu ei hellitäkään vaan pahenee, koska vatsahappoa erittyy lisää ja oireet pahenevat. Voit johtua ikävään kierteeseen, jossa ruokit vatsaasi vaikka se ei siitä tykkää.


Ahdistusta, hermostuneisuutta tai huolestuneisuuden tunnetta voi myös erehtyä luulemaan näläksi. Tällöin, kun syömme, se saa olomme jälleen pahemmaksi kun huomaamme syöneemme turhaan. Tarpeeton murehtimisen kierre voi johtaa siihen, että syöt taas lisää lievittääksesi yhä pahenevaa oloasi.

Harjoitus auttaa tähänkin, esim. viivyttelemällä syömistä kunnes olet varma, että olet oikeasti nälkäinen. Jos ruokimme ahdistusta huonolaatuisella ruoalla, tunnemme jälkikäteen olomme entistä ahdistuneemmaksi mikä voi johtaa negatiiviseen tunnesyömisen kierteeseen. Huom! Joskus se, minkä tulkitsemme näläksi, saattaa olla vain janoa. Juo siis reilusti vettä ensin ja arvioi tilanne vasta sitten.


Yllättäen, monella on vaikeuksia arvioida, onko vatsa tyhjä, puolitäysi vai täysi. Miltä nälkä tuntuu? Tähän auttavat erilaiset harjoitukset sekä ihan se, että vatsan tuntemuksia seuraa päivän aikana. Kun ajattelet vatsasi olevan nälkäinen, voit esim. juoda pari lasia vettä ja tunnustella asiaa uudestaan puolen tunnin päästä.

Vatsa ei tykkää olla liian täysi, koska silloin se ei pysty tekemään työtään kunnolla. Useimmille parhaalta tuntuu, kun vatsa on kaksi kolmasosaa täynnä. Varmistaaksesi, ettet syö itseäsi liian täyteen, käytä jokaiseen ruokailuun aikaa vähintään 20 minuuttia ja opettele pysähtymään ruokailun aikana huomaamaan, milloin vatsa alkaa olla mukavan täysi.


Välillä voit huomata, että vatsasi haluaa olla tyhjä ja levätä.


Solujen nälkä


Tämä on kaikista tärkein nälän muoto. Solujen nälän kuunteleminen on tietoisen syömisen oleellisin taito. Se on myös tärkeä osa-alue intuitiivisessa syömisessä.

Lapsilla on intuitiivisen syömisen taito noin viisivuotiaiksi asti, jonka jälkeen sisäinen viisaus alkaa peittyä erinäisten ristiriitaisten, ulkoisten ja sisäisten viestien alle siitä, mitä meidän “pitäisi” syödä.


Oletko koskaan ollut lomalla ja syönyt pari päivää vain raskaita, rasvaisia ruokia ja sokerisia juomia? Yllättäen parin päivän päästä sinun alkaakin tehdä mieli kevyttä salaattia ja kasviksia. Kyseessä on kehosi oma viisaus: solusi yrittävät kertoa sinulle mitä tarvitset.


Esimerkiksi paljon hikoilevat ihmiset tarvitsevat runsaasti natriumkloridia, eli suolaa. Puute saattaa oireilla esim. selittämättömänä uupumuksena, koska tulemme vanhetessamme kuuroiksi kehomme viesteille.


Diagnosoimaton diabetes on toinen esimerkki, missä keho viestii tarvettaan. Kun haima ei kykene tuottamaan tarpeeksi insuliinia hajottaakseen veressä olevan sokerin, verensokeri nousee liian korkeaksi. Viisaat solumme eivät tästä pidä, joten ne luovat meille jatkuvan janontunteen, jotta sokeripitoisuus laimenisi. Samalla munuaiset tekevät kovasti työtä lisäämällä virtsaneritystä, jotta ylimääräinen sokeri (ja vesi) saadaan huuhdeltua pois.


Anemiasta tai raudanpuutteesta kärsivät saattavat kokea selittämätöntä himoa esim. pihveihin tai maksaruokiin.


Miten voimme oppia kuulemaan, kun solumme pyytävät tiettyjä ravintoaineita? Keho saattaa viestittää nälästä erilaisilla oireilla: huimauksella, heikotuksena, päänsäryllä, ärtyneisyydellä, äkillisellä väsähtämisellä, huteralla ololla, matalan mielialan tai jopa ahdistuneisuuden tunteella.


Syksyllä viilenevä sää ja pimeät illat kertovat kehollemme, että on aika alkaa viestiä nälästä ja kerätä rasvaa varastoon kylmän talven varalle. Kehon muistissa on esi-isiämme iäti uhanneet tilanteet: kylmyys saattoi koitua kuolemaksi nopeasti mutta kerros rasvaa sisäelinten ympärillä auttoi pitämään lämpimänä. Myös ruoan saatavuus oli talvisin heikompaa, joten oli elintärkeää syödä varastoon kesällä ja syksyllä silloin, kun ruokaa oli yllin kyllin.


Miten pääset eroon näistä henkiinjäämismalleista? Kun olet tietoisesti läsnä ja kuulet äänen sisälläsi huutavan: “Ruoki minut! Minulla on kylmä!” saatat jopa olla tietoinen jännityksestä, joka liittyy ikivanhaan pelkoon nälkäkuolemasta tai kuoliaaksi jäätymisestä. Voit pysähtyä ja kohdata pelon, jolloin kykenet tulemaan tietoiseksi siitä, mitä tuon äänen rauhoittamiseksi tarvitset. Äänen tyynnyttämiseen on monta eri keinoa, ja ne ovat kaikki yksilöllisiä. Voi olla, että mitä tarvitset, on kuuma suihku tai kylpy. Tai kulhollinen kuumaa keittoa takkatulen ääressä. Olemalla lempeä itsellesi tyynnytät kehosi pelon.


Jos huomaat lihovasi syksyllä ja talvella muutaman kilon, siinä ei ole mitään pahaa! Se on mitä luonnollisinta pohjoisessa eläville. Voit kuitenkin kokeilla, jos ruoan sijaan kaipaatkin oikeastaan turvaa ja huolenpitoa.


Kun harjoitamme tietoista läsnäoloa, voimme tulla solujen nälän tunnistamisessa yhtä eteviksi kuin eläimet. Jo maistamalla jotakin ruokaa tiedät, että se on juuri, mitä kehosi siinä hetkessä tarvitsee. Opimme erottamaan sen, mitä kehomme vaatii siitä, mitä mielemme vaatii.


Yksinkertaisesti pitämällä pienen tauon ennen syömistä ja suuntamalla huomion sisällemme kysyen keholta, mitä se tarvitsee toimiakseen.


Kiireen ja melun keskellä eläminen häiritsee kykyämme kuulla solujemme viestejä. Usein kuulemme äänen vain ollessamme sairaina tai silloin, kun kehomme vaatii meitä olemaan erityisen tarkkana sen suhteen, mitä siihen laitamme. Sairaina voimme tuntea voimakasta halua syödä appelsiineja tai nopeita hiilihydraatteja, riippuen siitä mitä solumme eniten tarvitsevat saadakseen meidät taas terveiksi.

Solujen nälkä on vaikeimmin havaittava nälän laji, mutta tietoisen syömisen avulla solujen nälän tunnistamisen taidon voi oppia uudelleen.


Mielen nälkä


Mielen nälkä perustuu ajatuksiin kuten “minun pitäisi syödä enemmän kasviksia”, “ansaitsen irtokarkkipussin” ja “valkoinen leipä on epäterveellistä”.


Kaikki informaatio, mitä näet, kuulet ja luet, vaikuttaa mielen nälkään.


Mielen nälkä perustuu hyvä vastaan paha -vastakkainasettelulle, eli ehdottomuuksille, mitä “pitäisi” ja “ei pitäisi” syödä tai mitä “saat” syödä ja mitä et ja miten paljon.


Olet luultavasti nähnyt eri ruokavaliosuositusten ja -villitysten tulevan ja menevän. Uusia suosituksia ja tutkimuksia tulee jatkuvasti. Se mikä oli terveellisistä kymmenen vuotta sitten nähdään nykyään epäterveellisenä.


Parasta on, jos et ota mitään ruokaa koskevia ehdottomia väittämiä liian vakavasti, tulivat ne sitten lääketieteellisestä julkaisusta tai omasta mielestäsi. Ruoka on lopuksi vain ruokaa. Sen luokitteleminen on vain mielen luomaa peliä.


Olemme menettäneet luottamuksen haju- ja makuaistiimme. Kaupassakin suurin osa ruoista on pakattu pakkauksiin, jolloin olemme vain silmiemme ja numeroiden armoilla. Emme pysty erottamaan enää ruokien lukuisia makro- ja mikroravinteita aistiemme perusteella.


Ruoka-ahdistuksen syynä on mieli, joka uskottelee meille, että jos se vain pitää meidät ajan tasalla ruokaa koskevista totuuksista, kehomme noudattaisi täydellistä ruokavaliota. Mutta kun tutkimus jatkuvasti muuttuu ja kohtaamme ristiriitaisuuksia, meistä tulee entistä ahdistuneempia. Ruokavaliomme perustuu huoleen ja pelkoon.

Mieli voi yrittää mitätöidä suun ja kehon antamat viestit. Näin käy esim. silloin, kun yrität syödä jotain “terveellistä” koska mielestäsi sinun pitää, vaikka ruoka on sinusta vastenmielistä. Mielen hallinnasta on kyse myös silloin, kun koet olevasi aivan täynnä mutta syöt silti lisää, koska pelkäät ettet saa ruokaa pitkään aikaan.

Mielen nälän voi laukaista esim. kellonaika. Mielen nälän tunnistaa sanoista ”minun pitäisi”. Se on kaikkea sitä mitä olet lukenut ja kuullut ravinnosta ja terveellisestä syömisestä, mm. mediasta, tv:sta, lapsuudenkodistasi, personal traineriltasi, ystäviltäsi, työkavereiltasi ja kumppaniltasi. Mitä enemmän kiinnitämme huomiota ruokavalioneuvoihin ja dieettikirjoihin, sitä enemmän mielen nälkä vaikuttaa meihin. Kuulemme sisällämme äänen, joka sanoo, että tämä ruoka on ”hyvä” ja tuo ruoka on ”paha”. Samalla kuuroudumme kehomme omalle viisaudelle ja merkeille siitä, mitä ravintoa se todellisuudessa tarvitsee. Tietoinen läsnäolo auttaa myös tähän nälän lajiin, sillä se saa meidät kiinnittämään huomiota muihin kehomme antamiin vihjeisiin.


Voiko mieltä koskaan ravita? Mieli muuttaa jatkuvasti mieltään. Yhtenä päivänä mieli huutaa, että sinun pitää laihduttaa. Toisena se kertoo sinulle, että ansaitset irtokarkkeja, koska olet uurastanut niin kovin. Ajatteleva mieli ei voi koskaan olla tyytyväinen ja huoleton, koska se tietää, että ruokaa koskeva tieto muuttuu jatkuvasti.


Tietoisuus, hiljaa oleva mieli, on ainoa tapa olla tyytyväinen. Silloin voimme olla aidosti läsnä syödessämme.


Kaksi avainta ja sydämen muotoinen avaimenperä puisella pöydällä

Sydämen nälkä


Tuntuuko sinusta usein siltä, että jokin on pielessä, mutta et tiedä mikä? Etkö tiedä, mitä voisit tehdä sille? Kyse on luultavasti sydämesi nälästä ja kaipuusta.

Suurin osa häiriintyneistä suhteista ruokaan johtuu siitä, että emme tiedosta sydämen nälkää. Mikään ruoka ei voi koskaan tyydyttää tätä nälän lajia. Sen tyydyttämiseksi meidän on opittava ravitsemaan sydäntämme. Emme löydä täyttä tyydytystä ruoasta, oli se miten herkullista tahansa, jos emme ravitse sydäntämme päivittäin. - Jan Chozen Bays

Sydämen nälän laukaisee suru, tylsyys, ahdistus, pelko, levottomuus, yksinäisyys, mikä tahansa epämukavuutta aiheuttava tunne.


Tunnet varmasti sanan lohturuoka. Se voi olla mikä vaan, vaikka riisimurot tai paahtoleipä voilla ja hillolla. Voi muistella kaihoisasti lapsena äidin tekemiä lihapullia, Kreikassa lomamatkalla nautittua moussakaa tai mökillä lapsena paistettuja muurinpohjalettuja. Muistelemme näitä ruokia kaihoten vaikka todellisuudessa ruoat itsessään eivät olleet niin tärkeitä kuin niiden herättämät tunteet ja mielialat.

Näihin ruokiin kohdistuva nälkä nousee tarpeesta olla rakastettu ja hoivattu. Menneisyydessäsi olet liittänyt näihin ruokiin lämmön ja onnen tunteita.


Hyvin moni on tietoinen siitä, että syö yrittääkseen täyttää sisällä, sydämessään, olevaa tyhjyyttä. Ihmissuhteen päätyttyä, ollessamme yksinäisiä tai surullisia. Yritämme tällä tavalla pitää huolta itsestämme, mutta on viisasta ymmärtää, että vaikka söisimme miten paljon emme silti pysty täyttämään sillä tyhjyyden tunnetta tai lieventämään sydämen kipua.


Mitkään maailman herkut eivät pysty tyydyttämään sydämen nälkää. Sillä sydäntä ravitsee yksinkertaisesti läheisyys toisiin ihmisiin. Sydäntä ravitsee yhteys tähän hetkeen. Voit kokea yhteyden muihin ihmisiin, eläimiin, kasveihin tai vaikka kiveen. Kun olet läsnä, sydämen nälkä tyydyttyy.


Voit ravita sydäntäsi myös esim. naurulla, musiikilla, luonnossa oleilulla tai luovuuden harjoittamisella.


Kun et ole varma siitä, mitä tarvitset, voit kysyä itseltäsi: Mikä ravitsisi sydäntäni? Mitä se todella kaipaa?


Jos pyörit keittiössä etsimässä syötävää, se liittyy luultavasti kokemaasi tunteeseen. Tunnista ja nimeä tunne, jolloin voit käsitellä sen sijaan, että syöt paetaksesi sitä. Sitä tunnetta ei voi ruoka poistaa, vaan se on siellä vielä kun olet lopettanut syömisen.


Saatamme himoita tiettyä lohturuokaa, jota saimme lapsena, tai koska olemme yhdistäneet sen ruoan palkinnoksi silloin kun olemme allapäin. Usein sydämen nälkä johtuu halustamme tuntea itsemme rakastetuiksi. Yritä havaita ne tunteet, joita tunnet juuri ennen kuin tunnet halua napostella. Saatat löytää muita tapoja tyydyttää ne, kuten soittamalla ystävälle tai hemmottelemalla itseäsi kuumalla kylvyllä.


Ravitset sydäntäsi myös kun tunnistat, että olet hyvänmakuisen ja ravitsevan ruoan arvoinen joka päivä. Kun valmistat itsellesi ruokaa huolellisesti ja ajatuksella, niin kuin tekisit tärkeälle ja rakkaalle vieraalle. Käyttäen siihen aikaa ja asetellen sen kauniisti kauniille lautaselle, jonka syöt istuen kauniisti katetun pöydän ääressä.


Jokainen meistä on yksin tässä maailmassa. Voimme yrittää luoda läheisyyden tunnetta vahingollisilla tavoilla kuten huumeiden, ruoan tai seksin väärinkäytöllä. Osa etsii läheisyyttä nettituttavista, suhteista jotka usein perustuvat kuvitelmiin. Syöminen on yksi tapa lievittää yksinäisyyttä. Se vie huomiomme pois, edes hetkeksi siitä, että elämme erillään muista ihmisistä.


Suurin osa ihmisistä ei mielellään syö yksin. Osa lievittää tätä syömällä tv:n tai älypuhelimen ääressä. Mutta tietoista syömistä harjoiteltaessa yksin syöminen auttaa keskittymään yhteen asiaan kerrallaan ilman häiriötekijöitä.


Kun syöt ja kiinnität huomiota ruokaasi voit huomata, että lautasellasi oleva ruoka on auringon, maan, sateen, kasveja pölyttäneiden hyönteisten ja monien ihmisten, kuten maanviljelijöiden ja jakeluauton kuljettajien, tuottamaa. Olet siis lukemattomien eri olentojen seurassa syödessäsi. Ravinto, energia, kulkeutuu kehoosi ja soluihisi, siitä tulee osa sinua. Olet osa maailmankaikkeutta tässäkin yhteydessä.


Tämän tiedostaminen ja kokeminen voi tuoda sinulle iloa. Kun syöt, tunne kiitollisuutta niille lukuisille olennoille, jotka toivat ruoan pöytääsi.

 

Tiivistelmänä voi sanoa, että erityisesti kolmella nälän lajilla on tapana aiheuttaa ongelmia. Nämä ovat suun nälkä, sydämen nälkä ja mielen nälkä. Ne saavat meidät syömään enemmän, vähemmän tai eri tavalla kuin muuten söisimme, vieden meitä kauemmaksi todellisista tarpeistamme ja kehomme kuuntelusta. Kun tiedostat nämä nälän lajit päivittäin, voit muuttaa omaa jokapäiväistä käyttäytymistäsi ja elää onnellisempaa elämää.


Aina ennen syömistä kysy:

Kenellä on nälkä?



Opi lisää onnistuneen elämäntapamuutoksen tekemisestä ja hyvinvoinnin lisäämisestä tilaamalla ilmainen oppaasi täältä.


Lähteet:

Chozen Bays, Jan: Tietoinen syöminen - Opas terveeseen ja onnelliseen ruokasuhteeseen. Viisas elämä Oy, 2016.

https://www.londonmindful.com/blog/understanding-the-seven-types-of-hunger/

http://www.annettesloan.com/why-we-eat-exploring-7-types-hunger/, https://www.womenshealthsa.co.za/weight-loss/hunger-types/

bottom of page