top of page

Se varastaa aikasi, energiasi ja rahasi – mikä se on?

Arvaatko mikä se on?


Vihje: sen ympärille on rakennettu valtava bisnes. Se saa sinut tuntemaan kehotyytymättömyyttä ja kontrolloimaan kehoasi ja syömisiäsi. Lopuksi se syyllistää sinua siitä, ettet yritä tarpeeksi kovaa ja väittää, että sinä itse olet syypää pahaan oloosi.


Se on tietenkin laihdutuskulttuuri. Ja sitä on ihan kaikkialla.


Kukaan ei synny tähän maailmaan inhoten kehoaan. Lapsi ei tiedä, että hänen kuuluisi hävetä pyöreää vatsaansa ja tehdä kaikkensa, jotta vatsa ei pullottaisi.

Vaaleahiuksinen tyttö valkoisessa mekossa pitää kättä kasvoillaan

Milloin ja mistä lapsi oppii, että vatsan kuuluu olla litteä ja laiha keho on paras keho?


Kehotyytymättömyys on opittua.


Useimmat naiset ovat tyytymättömiä kehoonsa. Kehotyytymättömyyttä ja laihdutuspuhetta saatetaan jopa pitää niin naiseuteen kuuluvana asiana ettei huomata, miten vahingoittavaa ja sukupolvelta toiselle siirtyviä ajattelutavat ovat. Myös miehet kärsivät yhä enemmän ulkonäköpaineista.


Meidän täytyy ensin oppia tunnistamaan laihdutuskulttuuri. Se ei ole aina helppoa, sillä se on juurtunut sekä meihin että ympäröivään yhteiskuntaan.


Mikä ihmeen laihdutuskulttuuri?


Laihdutuskulttuuri on uskomusjärjestelmä, joka arvottaa tietyt kehot paremmiksi kuin toiset. Laiha keho on arvokkaampi ja parempi kuin lihava keho. Se mainostaa laihtumista tapana “tulla paremmaksi” ja lupaa sinulle, että elämäsi on niin paljon parempaa, kun vain laihdutat ne ylimääräiset kilot. (Huom! Ensin laihdutuskulttuuri on saanut sinut uskomaan, että sinulla on “ylimääräisiä kiloja”.)


Laihdutuskulttuuri yhdistää terveyden kehon kokoon. Ja samalla se syöttää meille pajunköyttä siitä, että kehon koko olisi valinta. Kirjoitin tästä palturista enemmän täällä. Lyhyesti voi todeta, että kuten kengän koko ja pituus eivät ole asioita, joihin voimme vaikuttaa, ei paino ole sellainen asia, jota pitkällä tähtäimellä pystyy kontrolloimaan. Pitkä tähtäin tarkoittaa ihan vähintään viittä vuotta, mutta sitä kannattaa ajatella koko ihmiselämän pituisena aikajaksona.


Ei siis riitä, että laihdutuskulttuuri asettaa meille ihanteen, johon suurin osa ihmisistä ei mahdu.


Tämän lisäksi laihdutuskulttuuri syrjii niitä kehoja ja ihmisiä, jotka eivät mahdu sen kapeaan kuvaan “terveydestä”. Tällä on vakavia terveyttä heikentäviä vaikutuksia mm. sen kautta, miten painostigma huonontaa terveyttä. Tästä on runsaasti tutkimuksia.


Laihdutuskulttuuri demonisoi tiettyjä ruokia ja ruoka-aineita ja asettaa toiset ruoat jalustalle. Se ajaa ajattelutapaa, jossa terveys tarkoittaa pelkästään ruokavaliota ja liikuntaa. Samalla se sulkee pois kymmenet muut terveyteen vaikuttavat asiat kuten geenit, sosioekonomisen aseman, syrjinnän, painostigman, tukiverkot, stressin, unenlahjat, elämäntilanteen ja mielenterveyden.


Miksi se sulkee pois nämä muut?


Koska edes laihdutuskulttuuri ei kehtaa väittää, että voisit itse lopettaa kokemasi syrjinnän tai jopa kiusaamisen tai vaihtaa sitä perhettä, johon olet syntynyt.


Laihdutuskulttuuri ei suostu tunnustamaan sitä, miten paljon kaikki muu vaikuttaa painoosi. Miksi? Koska silloin sillä ei olisi enää bisnestä. Niin kauan kuin se pystyy ylläpitämään kuvitelmaa siitä, että kehon koko on hallittavissa, laihdutusbisnes takoo miljardeja euroja kuukausittain ja naiset pysyvät hiljaa keskittyen kehonsa kontrolloimiseen.


Tämän vuoksi laihdutuskulttuuri väittää, että kunhan sinulla on tarpeeksi tahdonvoimaa ja itsekuria, pystyt ruokaa rajoittamalla ja liikunnalla saavuttamaan unelmiesi kehon.


Ja jos et tätä tee?


Laihdutuskulttuuri rakastaa syyllistämistä. Syöt väärin, liikut liian vähän (tai jopa väärin), käytät aikasi väärin... Et voi koskaan olla tarpeeksi hyvä. Sen ydinsanoma on: “olet vääränlainen ja sinun täytyy korjata kehosi!”


Sisäistämme laihdutuskulttuurin jo lapsena


Vaaleahiuksinen barbinukke jolla on lilan värinen mekko ja joka seisoo isojen myrkkysienten edessä.

Rakastin lapsena leikkiä barbeilla. Vasta aikuisena olen tajunnut, miten vahvasti ja haitallisesti se vaikutti omaan kehonkuvaani ja siten ruokasuhteeseeni. Sisäistämme laihdutuskulttuurin hyvin varhain ja usein opimme kehotyytymättömyyden vanhemmiltamme. Kirjoitin kehoinhosta ja -tyytymättömyyden periytyvyydestä sukupolvelta toiselle täällä.


Amerikkalaisista 17 vuotta täyttävistä tytöistä 78 % on tyytymättömiä kehoihinsa. Lukuja voinee pitää jokseenkin samansuuntaisina myös Suomessa.


Yhdessä tutkimuksessa 78 prosentilla nuorista naisista oli normaali painoindeksi, mutta silti 43 prosenttia heistä laihduttivat ja 32 prosenttia kertoi välttelevänsä lihomista.


11 prosenttia näistä naisista oli painoindeksin mukaan “ylipainoisia” tai “lihavia”, mutta 27 prosenttia tutkimukseen osallistuneista naisista piti itseään lihavina tai ylipainoisina.


Toisessa tutkimuksessa, jonka toteutti National Eating Disorders Association (NEDA), havaittiin, että kuudenteen ikävuoteen mennessä tytöt (6-vuotiaat!) alkavat ilmaista huolta omasta painostaan tai kehonsa muodosta. Alakoulussa (6 - 12-vuotiaita) 40–60 prosenttia tytöistä on huolissaan painostaan ja siitä, tuleeko heistä “liian lihavia”.


Ja silti julkinen keskustelu Suomessakin keskittyy enimmäkseen demonisoimaan “ylipainoa” ja jopa käymään “sotaa lihavuutta vastaan”. Etenkin lapset imevät tällaiset viestit hyvin vahvasti ja kääntävät sen sellaiseksi kuin mitä se arkipäivässä on: “sota lihavia ihmisiä vastaan”.


Ei ihme, että pelkäämme lihomista ja haluamme laihtua.


Miten laihdutuskulttuuri näkyy arjessa?


Kun joku kysyy: “oletko laihtunut?” ja otat sen automaattisesti kehuna ja mielialasi nousee.


Kun samassa kahvipöydässä istuva työkaverisi valittaa, kuinka hänen pitäisi vähentää sokerin käyttöä ja kun toinen kollegasi paasaa siitä, millaista myrkkyä sokeri on.


Kun ystäväsi kauhistelee kehonsa osia ja kertoo inhoavansa niitä.


Kun menet vaatekauppaan ja suurin osa vaatteista tehdään hoikille ihmisille, vaikka suurin osa suomalaisista naisista on kokoa 42 ja yli. Kun ennen vaatteet räätälöitiin ihmisen muodon mukaan sopiviksi, nykyään ajatellaan, että meidän pitäisi muuttaa itseämme niin, että mahtuisimme ja sopisimme valmiiksi tehtyisiin vaatteisiin.


Mikä tahansa elämässäsi tai ympäristössäsi oleva tekijä tai tapahtuma, joka saa sinut kaipaamaan muutosta kehosi koossa tai muodossa, on laihdutuskulttuurin ilmentymä. Ja tämä johtaa siihen, että haluamme muuttaa mitä ja miten paljon syömme tai liikumme tavoitteena muuttaa kehoamme ja lopulta ansaitaksemme hyväksyntää muilta. Laihdutuskulttuuri kun yhdistää moraalisen hyveellisyyden terveyden tavoitteluun. Ihminen, joka pitää huolta terveydestään laihdutuskulttuurin kannattamilla tavoilla eli "hallitsee painoaan", on arvokkaampi ja parempi kuin ihminen, joka ei sitä tee.


Laihdutuskulttuuri kannustaa noudattamaan ulkoisia sääntöjä siitä, mitä syödä ja miten paljon ja milloin. Se kannustaa suoraan toimimaan kehon omia signaaleja vastaan ja manipuloimaan kehoa.


Suuri osa ns. hyvinvointiskenestä on laihdutuskulttuuria uudelleen pakattuna. Ota vaikka kuka tahansa ketoilija, ruokavalion onnistumisen mittarina on lopulta AINA se, että onko kyseinen ruokavalio laihduttanut tai pitänyt painon kurissa vai ei. Aina tätä ei sanota ääneen, vaan puhutaan ylimalkaisesti “terveydestä”.


Kuka ottaisi tosissaan ketoilijaa, jonka paino ei olisi laskenut ollenkaan? Saisiko lihavana pysyvä ketoilija muita käännytettyä ruokavalioonsa, jos laihtumista ei olisi luvassa? Uskallan väittää, että ei todellakaan. Ketoruokavalio on niin koukuttava juuri siksi, että paino putoaa useimmilla välittömästi ja dramaattisesti alussa, koska lihasten glykogeenivarastojen kadotessa nestettä poistuu kehosta. Ja kun dieetistä lopulta luovutaan, nousee paino väistämättä. Ja tästä syntyvään epätoivoon on laihdutuskulttuurilla varmasti tarjota jälleen uusi "ratkaisu".

Harmaaraidallinen kissanpentu katselee itseään peilistä

Miten tästä pakkomielteestä laihuuteen pääsee eroon? Miten pystyt hyväksymään sen, että kehosi ei välttämättä koskaan muutu pienemmäksi?


Meidän täytyy ensin tiedostaa ja ymmärtää se, miksi jahtaamme laihtumista ja pienempää kehoa. Ennen sitä emme voi olla vapaita.


Historia


Naisen keho on ollut kontrollin väline kautta aikain. Onko naisella oikeus omaan kehoonsa, vai onko se muiden omaisuutta? Saako nainen päättää omasta kehostaan?


Laihdutuskulttuuri on jälleen yksi tapa hallita naisia ja heidän kehojaan. Kontrolloiminen ja rajoittaminen vain tapahtuu piilevästi.


Samaan aikaan kun länsimaissa naisilla alkoi olla enemmän mahdollisuuksia elämässään kuin ennen, syntyi laihdutuskulttuuri. Viimeisen sadan vuoden aikana laihdutuskulttuurista on tullut naisten kehon alistamisen kulttuurinen muoto.


Laihdutuskulttuuri arvioi naisen arvon perustuen siihen, minkä kokoinen keho hänellä on ja miltä hän näyttää. Ja se asettaa vaatimukset täyttävät naiset moraalisesti paremmiksi.


Sisäistämällä laihdutuskulttuurin naiset alkavat itse hallita itseään, pitämään itsensä “ruodussa”.


Ei enää tarvita ulkopuolisia, kun nainen väheksyy ja alentaa itseään oma-aloitteisesti. Kätevää, eikö?


Mitä kaikkea sinä olet elämässäsi jättänyt tekemättä tai tavoittelematta, koska sinulla oli liian kiire laskea kaloreita? Koska söit niin vähän, ettei sinulla ollut energiaa nousta sohvalta? Tai koska häpesit kehoasi ja siten ajattelit, että sinussa on jotain vikaa, että et ole arvokas ja kyvykäs ihminen?


Ja kun nainen kehtaa haistattaa pitkät ulkonäköstandardeille tehdä kehoaan koskevia päätöksiä, jotka eivät maksimoi hänen viehättävyyttään vastakkaisen sukupuolen silmissä, saa hän monilta miehiltä paljon vihaa ja haukkumista osakseen. Miksi? Koska meidät on opetettu siihen, että naisen arvo on ensisijaisesti sidottu ulkonäköön. Ja kun nainen päättää priorisoida oman hyvinvointinsa kapeiden ulkonäköstandardien edelle, on hän ottanut vallan pois näiltä miehiltä, jotka epätoivoisesti yrittävät anastaa vallan takaisin haukkumalla ja arvostelemalla.

Kuvateksti: "A culture fixated on female thinness is not an obsession about female beauty, but an obsession about female obedience. Dieting is the most potent political sedative in women’s history; a quietly mad population is a tractable one.” – Naomi Wolfe

Suomennos: “Kulttuurilla, jolla on fiksaatio naisten laihuuteen ei ole pakkomielle naisten kauneuteen, vaan pakkomielle naisten alistuvuuteen. Laihduttaminen on tehokkain poliittinen sedatiivi naisten historiassa; huomaamattomasti mielenvikainen väestönosa on helposti hallittavissa.”


Edes terveydenhuollossa ei olla turvassa laihdutuskulttuurilta. Oikeastaan pitäisi sanoa, että siellä se vasta näkyykin ja vakavilla tavoilla. Diagnoosien sijaan syytetään yksilön painoa ja lihava potilas tuomitaan ennakkoluulojen vuoksi. Potilas saatetaan jopa jättää kokonaan hoitamatta “ennen kuin hän pudottaa painoaan”. Kirjoitin tästä aiemmin täällä.


Lihaville ihmisille määrätään häiriintyneen syömisen käyttäymisisiä. Esim. ruokaryhmien poisjättäminen tai paastot, jotka laihalla ihmisellä katsottaisiin olevaan häiriintynyttä, muuttuvatkin lihavalla ihmisellä hyväksyttäväksi. Häiriintyneeseen syömiseen kannustetaan silloin, kun keho ei ole kulttuurin standardien mukainen!


Samalla laihdutuskulttuurin luoma ja ylläpitämä lihomisen pelko ja ns. läskifobia vaikeuttaa huomattavasti syömishäiriöistä ja häiriintyneestä syömisestä toipumista. Tämä koskee kaiken kokoisia ihmisiä.


Siinä missä laihojen ihmisten syömishäiriöitä pidetään traagisina, lihavien ihmisten syömishäiriöitä joko kannustetaan tai niitä ei suostuta näkemään ja tunnustamaan. Koska laihdutuskulttuuri on iskostanut meihin uskomuksen, että kaikki on vain tahdonvoimasta kiinni ja kehon koko on valittavissa. Pahimmillaan lihavuuteen yhdistetään joukko negatiivisia luonteenpiirteitä kuten laiskuus, ahneus ja tyhmyys. (Tämä on hyvin näkyvää esim. tv-sarjoissa, ja erityisesti lapsille suunnatuissa!)

Nainen pitkässä, mustaraidallisessa napitetussa paidassa on sitonut mittanauhan vyötärön ympärille

Laihdutuskulttuuri pitää naisten huomion omassa kehossaan, siinä, mitä syö, miten liikkuu ja miten hallita kehon kokoa.


Tämä aika, energia ja raha on pois oikeasti tärkeistä asioista.


Ja vielä, koska laihduttaminen ei toimi eikä painoa pysty pitkällä tähtäimellä hallitsemaan, nainen ajattelee, että ongelma on hänessä. Että hän tekee asiat väärin. Vaikka alusta asti ongelma on ollut rajoittaminen ja se, että nainen opetetaan olemaan kuuntelematta omaa nälkäänsä. Meidät opetetaan olemaan hiljaisia, alistuvia ja ennen kaikkea kontrolloimaan itseämme.


Nainen epäilee omaa itseään, kykyjään ja taitojaan yrittäessään saavuttaa sitä, mitä yhteiskunta määrää olevan “hyvä keho”. Ja kun tässä epäonnistuu, kuten lähes aina käy, syyksi nimetään henkilökohtainen epäonnistuminen. Joko nainen söi liikaa, söi väärin, söi väärään aikaan, söi liian nopeasti, oli liian kärsimätön, liian vähän itsekuria, ihan mitä tahansa muuta kuin se, että EMME PYSTY HALLITSEMAAN KEHOAMME PITKÄLLÄ TÄHTÄIMELLÄ. Ja tämä on juuri se, mikä pitää meidät mukautuvaisina ja tottelevaisina.


Kirjoitin kehon painon hallitsemisen vaikeudesta ja laihdutustutkimusten järkyttävistä tuloksista mm. täällä ja täällä.


Instagram ja muu sosiaalinen media


Ennen ja jälkeen -kuvat ovat kaikkea muuta kuin harmittomia.


Laihdutuskulttuuri elää vertailusta ja se kannustaa siihen. Koska mitä enemmän vertailet itseäsi muihin ja siihen, millainen ihannevartalosi olisi, sitä tyytymättömämpi sinusta tulee.


Ja mitä tyytymättömämpi olet, sitä enemmän olet valmis käyttämään rahaa parantaaksesi huonon olosi. Ja laihdutuskulttuuri väittää, että kehosi on ongelma, vaikka oikea ongelma on laihdutuskulttuuri ja sen mielivaltaiset standardit, minkä vuoksi sinulla luultavasti on myös vääristynyt kehonkuva.


Sillä, ketä seuraat somessa ja millaisilla ihmisillä ja viesteillä ympäröit itsesi, on suuri merkitys omalle hyvinvoinnillesi.


Se, mitä voit ja kannattaa tehdä jo tänään, on siivota feedisi kaikista sellaisista tileistä ja/tai ihmisistä, jotka saavat sinut tuntemaan tarvetta muokata kehoasi ja/tai rajoittaa syömisiäsi.



Laihdutusmentaliteetti


Sinun ei todellakaan tarvitse olla dieetillä ollaksesi jumissa laihdutusmentaliteetissa.


Laihdutusmentaliteetti on se, miten olet sisäistänyt laihdutuskulttuurin. Tämä ilmenee mm. oman kehon ja syömisten jatkuvana analysointina tavoitteena välttää lihomista tai pyrkimyksenä laihtua. Huom! Lihomisen välttely on samanlaista henkistä ruoan rajoittamista kuin laihdutus.


Ja kaikki tämä johtaa aina ongelmiin. Laihdutusmentaliteetti on vastakohta kehon kuuntelulle ja rennolle ja joustavalle ruokasuhteelle.


Jos yrityksesi parantaa hyvinvointiasi ovat silti (piilo)yrityksiä muuttaa kehoasi, olet edelleen jumissa laihdutuskulttuurissa.


Jos mittaat terveyttäsi kehosi koolla, painolla tai muodolla, se on laihdutuskulttuuria.


Ensimmäisenä askeleena tunnusta itsellesi, että laihduttaminen, syömisen rajoittaminen ja lihomisen pelko ovat huonontaneet terveyttäsi. Ehkä ne ovat vieneet sinut jojolaihduttamiseen ja olet kaiken lisäksi painavampi nyt kuin aloittaessasi laihduttelun. Tai ehkä pelkäät joitain ruokia etkä pysty säilyttämään ns. herkkuja kotona ilman, että ahmit ne kaikki kerralla pois.


Nämä kaikki käytökset ovat laihdutusmentaliteetin synnyttämiä. Tiedä, että VIKA EI OLE SINUSSA. Vika ei koskaan ollut sinussa. Ei lapsena, ei nuorena, ei aikuisena, ei laihana, ei lihavana.


Jotta pystymme purkamaan laihdutuskulttuurin, meidän täytyy lopettaa liittämästä terveyttä ja hyvinvointia laihuuteen, painonpudotukseen ja yleensäkin siihen, että kehon täytyy muuttua, ennen kuin voimme olla terveitä tai hyvinvoivia.


Ennen kuin teemme tämän, täysin terveet ihmiset uskovat, että heidän kehonsa on vääränlainen ja sen pitäisi olla pienempi. Kehotyytymättömyys tai -inho vahingoittaa joka kerta.


Terveys EI OLE yhtä kuin painonpudotus.


Laihdutuskulttuuri elää myös sinun sisälläsi. Kuten mikä tahansa muu kulttuuri, jokainen meistä on sen sisäistänyt. Se on tärkeää muistaa.


Lakkaa häpeämästä sitä, että sinulla on enemmän rasvaa kehossasi kuin mitä pidetään tällä hetkellä yhteiskunnassa hyväksyttävänä. Harjoittele oman kehosi hyväksymistä ja pyri eroon siitä uskomuksesta, että hyvinvointi tarkoittaa painonpudotusta tai hoikkuutta. Tämä on laihdutuskulttuurin synnyttämä ja ylläpitämä valhe, jonka tarkoitus on ryöstää sinulta rahan lisäksi tarkoituksesi tässä elämässä. Se pitää sinut kahleissa, mitättömänä ja passiivisena.


Et voi elää elämääsi ja olla vapaa niin kauan, kun ajatuksesi pyörivät sen ympärillä mitä ja miten paljon voi syödä ja miten kehosi on vääränlainen ja sitä pitää muuttaa.


Mitä seuraavaksi


Käy läpi kaikki tavat, joilla laihduttaminen tai ihan vain ruoan rajoittaminen on vahingoittanut sinua.


Muista myös tilata ilmainen oppaasi lempeään elämäntapamuutokseen ja intuitiivisen syömisen aloittamiseen täältä.

Kuvateksti: 3 viikon johdantokurssi intuitiiviseen syömiseen: Syö, nauti, vapaudu. Aloita jo tänään!

Lähteet:


Tools of the Patriarchy: Diet Culture and How We All Perpetuate the Stigma

https://msmagazine.com/2020/07/16/tools-of-the-patriarchy-diet-culture-and-how-we-all-perpetuate-the-stigma/

Feminism and diet culture

https://www.stephaniedodier.com/feminism-and-diet-culture/

Recognizing and resisting diet culture

https://www.nationaleatingdisorders.org/blog/recognizing-and-resisting-diet-culture

Prevalence and correlates of dieting in college women: a cross sectional study

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3430089/


bottom of page